Monter overlys på riktig måte

 
Monter overlys på riktig måteOverlys kan gi et stort dagslysbidrag i et rom. Dagslysinnfall er blant annet avhengig av kuppelens lystransmisjon og lysåpningens areal og utforming, i tillegg til rommets geometri og skjerming. Foto: SINTEF
Byggforskserien beskriver løsninger for innsetting av overlyselementer på kompakte tak.

(Kilde: Sintef)

Byggforskserien 525.775 Overlyselementer på kompakte tak viser prinsipper for innfesting og montering av overlyselementer.

Ivaretar god fuktsikring
Anvisningen viser eksempler på løsninger som ivaretar god fuktsikring. Blant annet er det viktig å sørge for at taket rundt overlyselementet har god avrenning for vann fra nedbør, og ikke har horisontale flater hvor vann kan bli stående. Det er også viktig å sørge for lufttette overganger mellom dampsperra i taket og oppbygget, og mellom oppbygg og karm.

Overlyselementer kan monteres på taket med et plassbygd oppbygg av bindingsverk. På dekker i betong kan man også bygge opp sokkel av lettklinkerblokker som overlyselementet monteres på. Alternativt kan overlyselementet leveres med en fabrikkprodusert karm/oppbygg, det vil si en komponent som i prinsippet fungerer både som oppbygg og karm.

Sikring mot brannspredning
Anvisningen beskriver også brannsikkerhetstiltak. For å hindre brannspredning må man blant annet bruke ubrennbar isolasjon i en bredde på minst 0,6 m fra overlyselementet.

Hvis overlyset plasseres nær en høyere yttervegg i en tilliggende del av bygningen, kan overlyset utgjøre en spredningsvei for brann gjennom seksjonerende eller branncellebegrensende dekker. Overlyset må derfor plasseres minst 8,0 m fra den tilliggende fasaden.

Kan fungere som røykluke
Et overlyselement som kan åpnes, kan fungere som røykluke og inngå i et system for røykventilasjon. Røyklukas funksjon er å redusere spredning av tett røyk i brennende lokaler, samt forhindre at røykgasser varmes opp til overtenningstemperatur. I store lokaler vil røykventilasjon gi mulighet for større, useksjonerte arealer.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår