Mogen blir DNTs første miljøhytte

 
Mogen blir DNTs første miljøhytteSkisse: Snøhetta/Plompmozes
Den Norske Turistforening og Snøhetta står bak DNTs første miljøhytte. Så mye som mulig skal resirkuleres, og hytta skal produsere mer strøm enn den bruker.

Mogen turisthytte ligger ved inngangen til Hardangervidda ved Møsvatn i Telemark. Hytta har vært godt besøkt i over 125 år, men nå trengs det en solid oppgradering og da er ny hytte den beste og mest bærekraftige løsningen. 

– Vil forsterke naturopplevelsen

Hytteanlegget vil bestå av en hovedhytte, en forvalterbolig og en garasje. Målet for prosjektet er å gjenbruke så mye fra den eksisterende hytta som mulig. Alt fra utvendig og innvendig panel, konstruksjonsmaterialer, vinduer, dører og møbler vil gjenoppstå i ny drakt. 

– Det var naturlig for oss å tenke gjennomgående miljø og bærekraft når vi skulle bygge nytt. Vi er svært fornøyde med resultatet, som er så nære bestillingen som overhodet mulig. Hytta vil forsterke naturopplevelsen og ivareta natur og kulturarv på en god måte for kommende generasjoner, sier daglig leder i DNT Telemark, Jon Atle Holmberg.  

– Bygg for våre barns barnebarn

Ved å etterlate minst mulig fotavtrykk i naturen, blir Nye Mogen for alvor med på å sette standarden for fremtidig hyttebygging og for kommende generasjoners bruk av naturen. 

– For DNT er det naturlig å gå først og vise vei. Bygg står for mer enn 40 % av klodens samlede energibruk. Tallet er økende, samtidig som vi vet at det er mulig å snu denne utviklingen. Nye Mogen vil bli i en klasse for seg. Nå bygger vi for våre barns barnebarn, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.

380 kvadratmeter med solceller

I løpet av sin levetid skal hytta produsere mer fornybar energi enn den bruker. Dette omfatter alt fra frakt av materialer til drift og oppføring av bygget. Hele 380m2 solceller skal opp på taket for å høste sol. 

–  Nye Mogen er et bevis på at det er mulig å kombinere høye miljøambisjoner med en opplevelsesrik arkitektur. Hyttene er kompakte og isolerte for å minimere bruk av energi til oppvarming. Varmen som produseres under solcellepanelene vil gjenvinnes og overskuddsenergien kan deles på et lokalt nettverk, sier Anne Cecilie Haug, arkitekt i Snøhetta.

125 år videreføres

DNT Telemark arbeider nå med å få på plass finansiering og finne samarbeidspartnere som ønsker å være med nyetableringen. De gleder seg til å fortsette å ta imot gjester i et av de mest populære turområdene i landet:

– Hytta skal bestå som det den har gjort de siste 125 årene; som et utgangspunkt for dagsturer og lange vandringer på vidda, og et sosialt samlingssted der hyggelig vertskap serverer lokal mat laget fra bunnen. Nye Mogen vil få omtrent samme kapasitet som dagens hytte: 50 senger, med mulighet for ekstra overnattingsplasser i hengekøyer og tilbygg, og en romslig spisesal, sier daglig leder Holmberg. 

FAKTA om nye Mogen:

·  650m2 

·  380m2 solceller på tak

·  Spisesal med plass til over 70 gjester

·  Kapasitet til 50 overnattingsgjester

KILDE: DNT

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår