Milliardinvestering på varme, el- og ventilasjon

 
Milliardinvestering på varme, el- og ventilasjonDe største investeringene innen varme, el- og ventilasjonssystemer finner vi innen næringsbygg, med en andel på hele 34,4 prosent av verdien. Nest størst andel finner vi innen bolig, med 25,5 prosent av verdien, fulgt av offentlige bygg med 21,8 prosent og vei, vann og avløpsdelen med 18,3 prosent. (Foto: Getty Images).
En ny rapport fra Byggfakta som legges ut i starten av desember viser at det skal investeres store beløp innen varme, el- og ventilasjonssystemer de kommende årene. Størst er investeringene i dette i næringsbygg.

Av Pål Engeseth

Rapporten bygger på opplysninger fra nær 2000 prosjekter, til en samlet verdi av 355 milliarder kroner. Den viser hvor de største og de minste investeringene er, fordelt på fylker. Totalt sett er det Oslo som har størst investeringer, med hele 31,5 prosent av de totale investeringene, etterfulgt av Hordaland med 13,5 prosent og Buskerud med 9,0 prosent. Aust-Agder kommer dårligst ut i denne oversikten med en andel på 1 prosent av investeringene. Ser vi i forhold til total byggeaktivitet, er det flere oppsiktsvekkende tall i rapporten som legges ut.

Næring størst
De største investeringene finner vi innen næringsbygg, med en andel på hele 34,4 prosent av verdien. Nest størst andel finner vi innen bolig, med 25,5 prosent av verdien, fulgt av offentlige bygg med 21,8 prosent og vei, vann og avløpsdelen med 18,3 prosent. Rapporten viser for øvrig at 419 prosjekter har investeringer innen varmesystemer, hvor boligsegmentet har den største andelen, ventilasjon har 949 prosjekter, hvor offentlige prosjekter har den største andelen med 33,0 prosent, mens el og belysning har 499 prosjekter med i undersøkelsen hvor næring har en andel på 43,5 prosent av totalen.

Ventilasjon er toneangivende
Det er Ventilasjon som har størst investeringer i undersøkelsen med hele 43,4 prosent av de totale investeringene. Det er registrert en verdi på 154,42 milliarder kroner innen dette segmentet. El segmentet kommer på en fin annenplass med 119,57 milliarder kroner og 33,6 prosent av samlet verdi. Varmesystemer har en andel av prosjektene på 23,0 prosent av verdien med 81,88 milliarder kroner.

Øvrig om rapporten
Rapporten har i tillegg en egen oversikt over rehabiliteringsmarkedet, knyttet til samme tema og kan lastes ned gratis både på Vvs aktuelt og Byggfakta sine nettsider når den legges ut. Trenger du ytterligere tall eller forklaringer, ber vi deg ta direkte kontakt med din kontaktperson i Byggfakta. 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår