Miljøsjef etterlyser høyere bestillerkrav

 
Miljøsjef etterlyser høyere bestillerkravHeidi Lyngstad, miljøsjef i Løvenskiold Handel, holdt foredrag om bærekraft på Bygg Reis Deg. (Foto: Løvenskiold Handel).
– Vi må se etter muligheter der mulighetsrommet er størst, og det er i prosjekteringsfasen. Det krever godt samarbeid og høye ambisjoner om vi skal klare å forbedre oss på bærekraft, sier Heidi Lyngstad, miljøsjef i Løvenskiold Handel.

 Lyngstad holdt et seminar om bærekraft på Bygg Reis Deg, der hun gikk mer inn på det hun mener at er det viktigste byggevarehandelen gjør, nemlig å søke kunnskap og endre seg i takt med den nye kunnskapen og erfaringen. Det skriver Løvenskiold Handel i en pressemelding. Lyngstad har jobbet med miljøkvalitet og oppfølging i bygg- og eiendomsbransjen i mange år, blant annet i Skanska og KLP Eiendom.

– Vi trenger modige byggherrer som utfordrer oss som leverandør, sier Lyngstad i meldingen.

Risiko ved å være først

Hun påpeker at mange endringer kan være smertefulle og oppleves som risikable.

– Det er ofte risiko forbundet med endringer, eller det å prøve ut nye produkter og løsninger. Byggebransjen skal tjene penger, opprettholde konkurransekraften og samtidig sørge for å velge «de riktige» tiltakene. Det medfører ofte at ting tar tid fordi man vil være helt sikker før man tar en avgjørelse, framfor å ta risikoen ved å være først ute med å prøve noe nytt, sier hun.

 – Det medfører også en klar risiko å ikke endre seg, men bare gjøre som vi alltid har gjort. Vi trenger å endre måten vi forholder oss til risiko på. I Eiendomssektorens veikart mot 2050 er ett av strakstiltakene for byggeiere nettopp det å «premiere innovative løsninger og diskutere risikohåndtering, for eksempel gjennom å sette av en egen post i budsjettet for risiko ved utprøving av nye løsninger», sier Lyngstad.

 Tidlig involvering

Det er i de tidlige fasene i planleggingen av et bygg man har mulighet til å teste ut nye og ulike løsninger uten at det har veldig store økonomiske konsekvenser. Det er i denne fasen mulighetsrommet er størst.

 – Vi har jobbet med et prosjekt nå hvor vi har endret fra massivtre elementer til precut i ferdige materialpakker, og på den måten fått mer for pengene med samme bærekraftsstandard. Gjennom et samspill med arkitekt og materialleverandør i tidlig fase er det også enklere å få tilpasse prosjektene til nye produkter og løsninger, sier Lyngstad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår