Mikronett som alternativ til fossile energikilder

 
Mikronett som alternativ til fossile energikilder
På Byneset har eksperter langt på vei klart å bevise at det er mulig å være selvforsynt på fornybar energi i et begrenset område.

Dette gir håp om at mikronett kan være et miljøvennlig alternativ til dyre investeringer i det sentrale distribusjonsnettet og til eksisterende mikronett basert på fossile energikilder, skriver Powel i en pressemelding. Powel er et internasjonalt softwareselskap med norske røtter.

Skal bli selvforsynt
Nylig arrangerte Enova en befaring til Byneset i Trondheim for å vise fram det lokale energisystemet, som er en del av innovasjonsprosjektet Pilot-E. Ved hjelp av solceller, vindmølle, batteri og et hydrogenanlegg skal bonden Lars Hoem bli selvforsynt på fornybar energi. Planlegging og oppbygging av anlegget har snart pågått i to år og prosjektet er unikt i verdenssammenheng.

- Strømforsyningen skal bli 95 prosent fornybar og være like stabil som det vanlige strømnettet. Målet er at bonden Lars Hoem skal være selvforsynt på fornybar energi over en toårsperiode, sier Kvaal.

- Målet er å bevise at mikronett kan være et miljøvennlig og økonomisk gunstig alternativ til dyre sjøkabler og dieselaggregat. Bare i Europa er det et betydelig antall lokalsamfunn som er helt avhengig av dieselaggregat som strømforsyning, sier Bernhard Kvaal i TrønderEnergi i meldingen.

Så langt har mikronettet blitt testet ut både i forhold til forsyningskvalitet, kostnader og fornybarandel.

- En av utfordringene har vært sterke vindkast og få avlastet nettet i forhold til spenning og frekvens ved hjelp av batteriene. Dette jobber vi videre med, sier Kvaal.

IT-selskapet Powel har vært en god partner for TrønderEnergi i denne prosessen. De utvikler en programvare som skal hjelpe til med å designe og drifte slike mikronett.

- Vår løsning sikrer at de ulike delene av anlegget blir brukt mest mulig effektiv. Om det er varslet mye vind, vet vi at mikronettet får nok energi fra vindmøllen. Er det meldt mye sol, kan vi belage oss på solcellene. Effektiv drift av mikronettet er helt avgjørende for at prosjektet skal lykkes og at det nye strømproduktet skal kunne brukes verden over, sier Stein Danielsen i Powel.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår