Metsä-paviljongen fører byggeproffer sammen

 
Metsä-paviljongen fører byggeproffer sammenMetsä-paviljongen vil bli fotografert mye under sommer-OL i 2020.
Metsä-paviljongen i tre skal bygges på området til den finske ambassaden i Tokyo. Paviljongen er bygd av prefabrikkerte treelementer laget av Kerto LVL (laminert finertre).

Metsä Wood ser samarbeid som en viktig faktor i veksten av bygging med tre. Treelementene produseres av elementfabrikken Timberpoint i Loviisa i Finland.

– Det er når man stoler på tre, og hva man kan gjøre med det, at bygging med tre blir vanligere. Dette krever samarbeid mellom byggherrer, arkitekter, materialprodusenter og elementfabrikker, sier Marko Suonpää, medeier i Timberpoint, i en pressemelding.

Samarbeid i forskjellige faser av planlegging og bygging bidrar også til industriell effektivitet: Siden elementfabrikken hadde vært del av planleggingsprosessen fra en tidlig fase, kunne produksjon utføres med maksimal effektivitet. Det tok bare sju uker å produsere alle elementene.

Samarbeid om utforming
Metsä-paviljongprosjektet har vært et samarbeidsprosjekt helt fra starten. Metsä Wood brakte fagfolkene sammen og delte kunnskap om mulighetene med Kerto LVL. Alle involverte fikk fokusere på sin kjernespesialitet og -ekspertise.

– Vi benyttet oss egentlig ikke av noen nye eller innovative teknikker. Vi arbeidet med hva vi allerede kunne, sier Jussi Björman, direktør for teknisk kundeservice i Metsä Wood. – Man kunne faktisk bygd leilighetskomplekser ved hjelp av lignende teknikker.

Det som imidlertid var innovativt, var at vi utnyttet ekspertise innen elementproduksjon bedre: Marko Suonpää og andre fagfolk fra Timberpoint var i kontakt med paviljongens konstruksjonsdesigner Lasse Hietanen fra AINS Group helt fra starten av prosjektet. Ifølge Björman har samarbeidet mellom alle parter gått på skinner. Mangfoldet i gruppen av fagfolk har brakt mange god ideer til bordet når folk som arbeider med forskjellige deler av byggeprosessen, har vært i kontakt med hverandre.

– Metsä-paviljongen har vært et interessant prosjekt, sier Suonpää. – Det har massive konstruksjoner med LVL-kolonner. Og Kerto LVL er også synlig på alle flater, fortsetter han. – Som materiale er tre enkelt og raskt å arbeide med. Fordelene med Kerto LVL er dimensjoneringsstabilitet og styrke.

Omhyggelig utarbeidede treelementer
Suonpää tok også del i en svært fremtredende detalj som ble hans yndlingsdel av paviljongen.

– Trappen lå mitt hjerte nærmest. Den var unikt krevende og prestisjetung, og det var fint å lage den, sier Suonpää. Tanken var å frese 75 mm tykke Kerto LVL-plater i trappeform og lime dem sammen. Fineren dannet dermed en stripete og visuelt interessant overflate og skapte en imponerende trapp. Metsä-paviljongen vil bli fotografert mye under sommer-OL i 2020.

Suonpää tar seg selv i å tenke på det ganske ofte:

– Vi har laget elementene med stolthet og omhu. Metsä-paviljongen vil stå godt synlig og være et sted for feiring. Den vil minne oss om det gode kvalitetsarbeidet vi har utført, sier Suonpää avslutningsvis.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår