Mener entreprenørene flagger ut

 
Mener entreprenørene flagger utBildet: Harald V. Nikolaisen, administrerende direktør i Statsbygg. (Foto: Pål Engeseth)
Torsdag 7. april arrangerte Prosjekt Norge et debattseminar om Mega-kontrakter. Her langet administrerende direktør i Statsbygg, Harald V. Nikolaisen, en skikkelig rett høyre mot entreprenørene. – Det er ikke størrelsen som avgjør om utenlandske selskaper konkurrerer i Norge.

Av Pål Engeseth

«Kan BAE-næringen være konkurransedyktig også ved større kontrakter?» Dette var hovedtema for debattseminaret, som ble avholdt ved Handelshøyskolen BI, i Nydalen i Oslo.

– Statsbygg har på sine prosjekter, slik situasjonen er i dag, kun norske leverandører. 70 / 80 prosent er samspillsentrepriser eller totalentrepriser. Likevel er det slik at det er stadig færre norske ansatte på disse byggeplassene, sa Nikolaisen, med klar adresse til entreprenørbransjen.

– Statsbygg er opptatt av å bygge opp kompetanse i Norge. Vi har norske kontrakter, følger norske standarder og regler, har et godt samarbeid med entreprenørene og et godt bransjesamarbeid.  Likevel forsøker norske entreprenører å tjene noen ekstra kroner ved å hyre inn utenlandsk arbeidskraft, sa Statsbygg-sjefen.

LES OGSÅ: - Kunnskap og kompetanse er nøkkelen

Utspillet kom etter at Nikolaisen først hadde understreket behovet for å bygge opp kompetanse i Norge, også for større norske prosjekter.
– Dersom vi setter ut oppdragene til utenlandske bedrifter får vi ikke norske arbeidsplasser, vi får ikke bygget norsk kompetanse og vi får ikke norske lærlinger, til tross for at vi skal bygge etter norske regler, sa Nikolaisen.

Nikolaisen understreket også at utenlandske bedrifter uansett ville se til Norge, eller «honningkrukken», som han kalte den.
– Det hotteste i bransjen akkurat nå er å bygge infrastruktur i Norge og kanskje boliger i Sverige, sa han i sitt innlegg.

Om Prosjekt Norge:

• Prosjekt Norge, Norsk senter for prosjektrettet virksomhet, er en nasjonal arena for utveksling av erfaringer, bygging av nettverk og representerer et sterkt fagmiljø som fungerer som en ekstern referanse til virksomheters egen prosjektkompetanse.

• Prosjekt Norge er også et forskningsbasert samarbeid med norsk næringsliv og forvaltning. Senteret skal dekke alle typer prosjekter innenfor ulike bransjer. Dette omfatter BAE-prosjekter, olje/gass- prosjekter, programvareprosjekter, produktutviklingsprosjekter, forretningsutviklingsprosjekter, organisasjonsutviklingsprosjekter, etc.
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Nytt om navn

Vis alle

  

Bygg Reis Deg 2017

Vis alle

  

Prosjektnyheter

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle