Manglende verktøysikring: - I verste fall kan noen miste livet

 
Manglende verktøysikring: - I verste fall kan noen miste livet
- Slurver vi med sikring av verktøy eller avsperringer kan det i beste fall føre til at en fallende gjenstand forårsaker et overfladisk sår. I verste fall fører det til at noen mister livet, sier Odd Einar Haugan, seniortekniker og sikkerhetsansvarlig i norske Kværner.

Færre ulykker
Kværner har i dag cirka 2700 ansatte og tilbyr blant annet konstruksjonstjenester, offshore-plattformer, landanlegg og løsninger for fornybar energi. Samtidig selskapet et godt eksempel på hvor langt man har kommet i sikkerhetsarbeidet.

Etter mange års sikkerhetsarbeid ser Kværner at antall uønskede hendelser har gått ned på arbeidsplassene. Ved hjelp av hovedsakelig verktøysikringer har antall fallende gjenstander blitt betydelig redusert. I tillegg sperrer de alltid for områder når det arbeides i stor høyde.

- Dette er noe vi MÅ gjøre. Slurver vi med sikring av verktøy eller avsperringer kan det i beste fall føre til at en fallende gjenstand forårsaker et overfladisk sår. Men siden vi jobber i opptil 40 meters høyde så kan det i verste fall føre til at noen mister livet, sier Odd Einar Haugan.

Viktig oppfølging og gode produkter
Sikkerhetseksperten forteller at det jobbes tett med de interne reglene på arbeidsplassen. Det gjennomføres blant annet sikkerhetsrunder en gang i uken for å undersøke potensielle trusler og det er et krav om at alle ansatte skal ta sikkerhetskurs.

- Alle ansatte får en gjennomgang av kravene til selve driften her på Kværner. Vi gir informasjon om alle regler som gjelder for å opprettholde sikkerheten. Vi går også gjennom alt utstyret som hansker, sko og hjelmer, sier Haugan.  

I tillegg jobber Kværner kontinuerlig med å utdanne sine ansatte om gjeldende sikkerhetskrav og viktigheten av blant annet verktøysikkerhet. Det blir også gjennomført risikoanalyser i arbeidsgrupper før arbeid i stor høyde kan starte. Haugen trekker frem at Kværners samarbeid med leverandører har vært en av flere faktorer for å opprettholde en trygg arbeidsplass.

- For oss er det viktigste at vi har produkter som varer over tid og at vi fortsetter å ha en god dialog med leverandørene våre, poengterer han.  

Bilde: ODD EINAR HAUGAN: Seniortekniker i Kværner. 

Dette sier statistikken
Internasjonale studier viser at fallende objekter fra høyden er en av de vanligste årsakene til personskader og dødsfall. Ifølge The Occupational Safety and Health Administration (OSHA) blir 50 000 mennesker skadet årlig av fallende objekter på byggeplasser i USA.

Både i Storbritannia og i Sverige er fallende objekter en av de tre vanligste dødsårsakene på arbeidsplassen. Her i Norge ble det i 2018 rapportert inn hele 23 278 arbeidsulykker der fall er den typen arbeidsulykke som oftest blir rapportert, etterfulgt av det å bli truffet av én eller flere gjenstander.

En ny rapport basert på undersøkelse blant 206 norske og svenske håndverkere, utført av Solvera på oppdrag av Luna, viser at rundt 70 prosent av de spurte har opplevd å miste verktøy fra høyden minst en gang. Samtidig viser undersøkelsen at bare 11 prosent sikrer verktøyet sitt.

Mangelen på tilknytningspunkter er oppgitt som hovedårsaken til at verktøy mistes. Mange føler de ikke klarer å sikre verktøyet på en fornuftig måte.

Det er ulike årsaker til at verktøyet ikke sikres slik det burde: 
• Verktøyet er ikke laget for å sikres
• Utstyret er i veien
• Det tar tid 
• Usikkerhet rundt bruk og montering 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår