Manglende bemanning største utfordring

 
Manglende bemanning største utfordringKari Sandberg, Administrerende direktør i Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA). (Foto: EBA/Getty Images).
18 prosent av medlemsbedriftene i Entreprenørforeningen Bygg og anlegg har fått en eller flere kontrakter kansellert som direkte konsekvens av coronaviruset. Manglende bemanning på byggeplassen er den største utfordringen.

- Dette er dramatisk, sier adm. dir. Kari Sandberg i en pressemelding, og understreker at dette er reelle tall innrapportert fra perioden mandag 16. mars til fredag 20 mars. Som administrerende direktør i Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA) representerer Sandberg 25.000 ansatte i 480 bedrifter over hele landet.

- Store riksdekkende entreprenørbedrifter, mindre håndverksbedrifter og spesialentreprenører er alle påvirket av krisen: I snitt melder bedriftene at hele 30 prosent av inntektsgrunnlaget er truet av den rådende markedssituasjonen.

Prognosesenteret har utført udnersøkelsen på oppdrag fra EBA.

Bekymret for de små bedriftene

Entreprenørbedriftene oppgir uteblivende oppdrag (31%) og manglende bemanning på byggeplass (58%) som de aller største utfordringene. I tillegg er det knyttet stor spenning til forutsigbare vareleveranser i de kommende ukene. En av fem bedrifter rapporterer problemer knyttet til manglende vareleveranser allerede nå.

Til tross for tiltakspakker og statlige lettelser i forbindelse med permitteringer, er det mye som tyder på at situasjonen kan komme til å bli krevende økonomisk fremover. Sandberg er i første omgang spesielt bekymret for de mindre bedriftene:

- 5 prosent av våre bedrifter melder at de har behov for umiddelbar økonomisk bistand.

Sysselsetting

Medlemsbedrifter som benytter seg av innleid arbeidskraft i perioder kan melde om 33 prosent bortfall blant utenlandske arbeidstakere.

- Dette understreker viktigheten av å satse langsiktig på rekruttering og å bygge kompetanse i eget hus, sier Sandberg.

Sysselsettingen blant faste ansatte på byggeplass holder et relativt høyt nivå med kun 2% permitterte så langt. Sandberg berømmer en samlet bransje som var tidlig ute med tydelig informasjon og gode tiltak for smittevern på byggeplass.

- Enkelte anlegg og byggeplasser har dessuten mulighet til å holde driften i gang ved å operere i skift. Når vi ser hvor utrolig viktig sysselsettingsgraden er for resultatet og overlevelsesevnen til bedriftene på lang sikt, er det umulig å overdrive viktigheten av å holde hjulene i gang, sier hun i meldingen.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår