Mange nyutdannede går glipp av overtidsbetaling

 
Mange nyutdannede går glipp av overtidsbetalingAdvokat i NITO Kirsten Rydne
– Overtid skal i utgangspunktet lønnes, sier Kirsten Rydne, advokat i NITO. Rydne anbefaler unge arbeidstakere om å sjekke kontrakten om de ikke har overtidsbetaling.

Lønnsstatistikk samlet inn av NITO – Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon viser at så mange som 30 prosent av nyutdannede ingeniører i privat sektor har overtid inkludert i lønnen. Det skal de ikke ha. Flere brede undersøkelser dokumenterer at dette er et gjennomgående problem i norsk arbeidsliv.

Loven åpner kun for unntak for ansatte i ledende stillinger og i såkalte "særlig uavhengige stillinger».

– De aller færreste får slike stillinger som nyutdannet, påpeker Kirsten Rydne i en pressemelding fra organisasjonen.

Lederstillinger kvalifiserer heller ikke i seg selv til unntak fra reglene om arbeidstid. Ifølge Rydne gjelder dette kun lederstillinger på et høyere, overordnet nivå.

– Disse bekles neppe av nyutdannede i særlig stor grad. Det ser rett og slett ut til at mange går glipp av overtid de har krav på etter loven. Selv om du allerede har signert en kontrakt der du har overtiden innbakt i lønnen, er det ikke sikkert at løpet er kjørt. Dersom unntaket er ulovlig blir denne delen av avtalen ugyldig, forklarer advokaten.

Rydne anbefaler unge arbeidstakere om å sjekke kontrakten og gå i dialog med arbeidsgiver om du ikke har overtidsbetaling.

- En del arbeidsgivere sier at slike avtaler bunner i et ønske om å tilby fleksibilitet, men dette kan løses på mange andre gode, og lovlige måter, avslutter Rydne.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår