Maihaugen utvides med ny bydel

 
Maihaugen utvides med ny bydelBildet: Byen på Maihaugen skal utvides nordover, slik at Storgata forlenges videre bak det gule gjerdet. Foto: Audbjørn Rønning / Maihaugen
Friluftsmuseet Maihaugen på Lillehammer skal utvides. Nord for den historiske byen til museet kommer en ny bydel med en liten "Mesnaelv" og industrimiljø. Arbeidet skal være ferdig i 2027.

- Første spadetak på byutvidelsen på Maihaugen tas av ordfører i Lillehammer, Espen Granberg Johnsen, fredag 7. september 2018 kl. 08.30. Samtidig setter gravemaskiner i gang det første arbeidet. Et tidligere skogkledt område er ryddet og skal tas i bruk til den nye bydelen ved museet. Tilsammen får friluftsmuseet 4,5 mål nytt areal, heter det i en pressemelding fra Stiftelsen Lillehammer museum.

Til byens 200-årsjubileum
Arbeidet vil foregå i en tredelt periode de neste ni årene. Det strekker seg fram til Lillehammers 200-årsjubileum 7. august 2027. Den nye byen på Maihaugen skal vise det historiske Lillehammer før 1930 og blir byens gave til innbyggerne. Prosjektet er omfattende og vil koste til sammen 30 millioner kroner.

Tursti legges om
Den første delen innebærer en omlegging av dagens tursti på nordsiden av museet. Denne skal flyttes lenger nord, slik at museets område kan utvides. Deretter følger en omlegging av bekken som renner i dette området. Den blir museets egen "Mesnaelv" i miniatyr. Det blir også noe omlegging av terrenget.

Kraftverk og håndverksbygninger
Den neste fasen innebærer flytting av en historisk kraftstasjon fra 1899 fra Moelv til Maihaugen. Denne skal ligge ved elva, og skal være med å fortelle historien om industrimiljøet i Lillehammer. I siste del kommer også to fabrikker, garveri og fargeri, i nærheten av bekken. Disse ligger andre steder på Maihaugen i dag, men hører hjemme i det nye industriområdet ved i Byen. Byutvidelsen på Maihaugen blir viktig for å fortelle om industrialiseringen av Norge og vise hvordan garveri, fargeri og kraftproduksjon bidro til sysselsetting og utviklingen av Lillehammer som by.

Stiftelsen Lillehammer museum er overbygningen for de seks museene Bjørnstjerne Bjørnsons hjem Aulestad, Sigrid Undsets hjem Bjerkebæk, Lillehammer Kunstmuseum, Maihaugen, Norges Olympiske Museum, Norges Postmuseum og kunnskapssenteret Norsk Håndverksinstitutt. 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår