Limtre i fritt spenn på opp til 76 meter

 
Limtre i fritt spenn på opp til 76 meterVelodromen i Sola blir den første velodromen i Norge på 70 år. Den blir bygget etter internasjonal standard, med 250 meters bane og plass til om lag 2500 tilskuere. Velodromen skal etter planen være ferdig bygget til årsskiftet 2019/2020. (Ill: Trollvegg Arkitekter as).
AKTUELLE PROSJEKTER: I Norges første innendørs sykkelvelodrom i Sola skal det være ti tre-leddsbuer i limtre med strekkbånd, med fritt spenn opp til 76 meter. Eksperter på både limtre-, stål- og betongkonstruksjoner bidrar inn i prosjektet.

Av Therese Alne Bolin

Sweco har oppdraget sammen med entreprenøren Consto, som skal bygge anlegget, Trollvegg Arkitektstudio AS og Aanesland limtre. 

Interesserte entreprenører innen tømring og fasade kan henvende seg til Consto AS, som kontraherer alle aktører utenom baneentreprenør. Baneentreprenør er Velo Track GmbH & Co KG, Tyskland. Leverandør av limtredragere er Aanesland Limtre. Leverandør av turnutstyr er Unisport Scandinavia AS. Stikking er Stitek AS.

43,5 millioner kroner fra Norsk Tipping

Hallen vil totalt koste 215 millioner kroner, hvorav 43,5 millioner kroner er spillemidler fra Norsk Tipping. De fire eierkommunene investerer totalt 131 millioner kroner, mens resten er midler fra ulike støtteordninger. 

Komplisert oppdrag

Bygningskroppen anses som komplisert, med store krefter og lange spenn. Bygget består av ti stykker tre-leddsbuer i limtre med strekkbånd – med fritt spenn opp til 76 meter – som bærer det stealth-formede taket. Buene lander på tolv meter lange prefabrikkerte betongsøyler.

– Fasaden stabiliseres av en tradisjonell stålreis som støttes opp av en oval kjerne av prefabrikkerte betongelementer. Den omfatter tribune, et gitt antall rom og selve velodromen. Denne kjernen omkranser så en sone i midten med blant annet flerbruksbane og turnanlegg, forklarer Bendik Nesland ved Swecos kontor i Kristiansand, i en pressemelding. Han er prosjektleder og fagansvarlig for bygg.

– Det er vel strengt tatt ikke uvanlig å bruke tre-leddsbuer med strekkbånd som bærekonstruksjon, men det er ikke helt vanlig at disse er opp til 76 meter lange. Da er det godt å ha med seg Swecos limtreeksperter som sparringspartnere og mentorer på limtreprosjekteringen og utforming av totalstabiliteten i konstruksjonen, sier Nesland.

Velodromen skal etter planen være ferdig bygget til årsskiftet 2019/2020. Arenaen prosjekteres samtidig som den bygges, og den stramme tidsplanen krever mye av rådgiveren i den innledende fasen.

Skråstilte svinger

Velodromer kan både være innendørs- og utendørsbaner. Utformingen er lik en friidrettsbane, men den har doserte (skråstilte) svinger og litt dosering på rettstrekket for at syklistene skal kunne opprettholde høy hastighet.

Sykkelhall i to etasjer

Hallen vil bli bygget over tre plan. I nederste etasje blir det turn- og flerbrukshall hvor det også skal kunne spilles håndballkamper uten at de som trener turn blir forstyrret. Sykkelvelodromen blir over to etasjer. Banen får en lengde på 250 meter, noe som er internasjonal standard. For at den skal være gyldig i internasjonale konkurranser må den være mellom 250 og 400 meter og den må være av en slik lengde at hel eller halv runde utgjør 1 km.

Sola Arena

Byggeplass: Sola

Verdi:    215 million kroner

Byggestart: august 2018

Ferdig:       januar 2020

Byggeperiode: 18 Måneder

Entr. form:        Delt totalentreprise

Areal:    15000

Netto areal:       8300

 Huskropper:     1

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta Live.

Last også ned vår rapport om: De 100 kommunene som har de største prosjektplanene

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår