Leverer første kontrakten med Fornebubanen

 
Leverer første kontrakten med Fornebubanen
Bærumsbedriften Geonor har fått i oppdrag å overvåke grunnvannstanden langs den planlagte Fornebutraseen. Kontrakten er på 17 millioner kroner og er blant de første i gigantprosjektet.

Etter at reguleringsplanen for Oslo-parsellen av Fornebubanen ble vedtatt av bystyret i Oslo 30. januar 2018 har de første arbeidene kommet godt i gang.

– Leveransen vil bli den desidert største i selskapets historie og setter oss i posisjon til å levere lignende løsninger til større prosjekter i fremtiden, sier Øyvind Klevar, daglig leder i Geonor.

Selskapet har nå installert omtrent 250 poretrykk- og grunnvannsmålere i grunnen rundt den planlagte tunnelen etter å ha fått oppdraget med å måle hydro-geologiske data under bakken der Fornebubanen skal være.

Arbeidet består av nedsetting, overvåking og drift av poretrykksmålere og grunnvannsbrønner langs den planlagte banetraséen. Overvåkingssystemet skal blant annet dokumentere grunnvannbalansen i området.

Ny teknologi digitaliserer overvåkingen av grunnforholdene

Kommunikasjonssystemet som Geonor etablerer består av egenutviklede poretrykksmålere som kobles opp mot et trådløst overvåkingssystem ved hjelp av IoT-teknologi (Internet of Things).

Det nye med teknologien er at målerne ikke er koblet opp med SIM-kort og mobildekning, men i stedet med et eget nett via lukket radiofrekvens. Teknologien gir lavere kostnader og bedre signaldekning. Det er også et mer miljøvennlig system som bruker mindre batterier med lengre levetid.

– Geonor møtte kvalifikasjonskravene og scoret best på pris. I tillegg representerer løsningen et mer miljøvennlig alternativ, sier Irene Måsøval, direktør for Fornebubanen.

Lignende systemer kan installeres for å overvåke alle nye tunneler, veiprosjekter, baneutbygginger og store bygg. Teknologien vil også kunne anvendes til å overvåke naturfarer som flom, skred og ras.

– Markerer en milepæl

Kontrakten er den første kontrakten Fornebubanen deler ut, går over ni år og er på 17 millioner kroner med mulighet for utvidelse. Geonor har nå instrumentert målepunktene og etablert overvåkningssystemet til disse innenfor avtalte frister, kravspesifikasjoner og kostnader.

– Fornebubanen er den største T-baneutbygging i nyere tid. Tildelingen av den første kontrakten til Geonor markerer en milepæl, sier Måsøval.

Byggetiden på traséen er anslått til mellom fem og seks år. Forberedende arbeider starter i 2019. Byggestart kan først skje når forprosjektet er endelig godkjent og kvalitetssikret av myndighetene. Den nye T-banetraséen skal gi seks nye stasjoner og en reisetid på 12 minutter fra Majorstuen til Fornebu.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår