LED-lys gjør arbeidshverdagen tryggere

 
LED-lys gjør arbeidshverdagen tryggere
- Riktig belysning er særdeles viktig for å redusere risiko for arbeidsulykker, sier Morten Øyen, HMS-leder i Byggmestran.

1000 dager - eller nesten tre år - uten fraværsulykker er fasiten hos entrerprenørbedriften fra Verdal. 

Med bred erfaring og solid fagkompetanse, har Byggmesteran tatt steget fra å være en liten entreprenør til å bli et firma med 75 ansatte. Virksomheten er lokalisert i Verdal, men oppdragene gjøres over hele Trøndelag og nordover i landet.

Med mange ulike prosjekter, blir det også mange forskjellige arbeidsplasser å forholde seg til for de ansatte. Men èn ting er likt: uansett er håndverkerne avhengige av godt arbeidslys for å gjøre jobben trygt og sikkert.

- Når det gjelder arbeidsbelysning har det skjedd veldig mye de siste årene. Før brukte vi gjerne byggelamper som tok 500 og 1000 watt, og da var en utfordring å ha tilgang til nok strøm. I tillegg var det flere lyspærer som ble oftere ødelagt og mange av disse lampene trengte også tid på å varmes opp, forteller HMS-leder i Byggmestran, Morten Øyen (bildet).

- Slike lamper krevde mer plass, både på byggeprosjektet, men også under transport. Man måtte kanskje ha med seg flere kasser med tunge lamper til arbeidsplassen, forklarer han til

Best med LED-belysning 
For dårlig belysning i arbeidslokalet kan både gi belastningsskader og øke risikoen for skader og ulykker, ifølge Arbeidstilsynet. I tillegg vil det være fordelaktig med arbeidslys som er lett å håndtere og som bruker lite strøm. Belysningsbehov vurderes med utgangspunkt i sikkerhet, miljø og effektivitet. Brukervennlighet og trivsel for arbeidstakerne er også viktige faktorer.  

Selv sverger gjengen i Byggmesteran til LED-lyslister fra MARELD når de setter opp grunnbelysning på de ulike arbeidsstasjonene. Dette er belysning fra MARELDS produktfamtilie «PERFORMANCE» - arbeidslys laget for å tåle tøff bruk og skiftende miljø og klima, og som egner seg spesielt godt for storbygg og industri.

- LED-belysningen vi bruker, er lett å kveile sammen og kan enkelt ligge i bilsetet ved når man skal ut på et oppdrag. Dette er noe vi også får gode tilbakemeldinger på fra de ansatte – denne type arbeidslys er en slager! Vi har brukt LED-belysning i 4-5 år, og nå bruker vi knapt noe annet til grunnbelysning. Dette gir oss enda bedre lys samtidig som det bruker veldig lite strøm og det trengs ikke å varmes opp. 

LED-LYSLIST: Lyslisten fra Mareld er først og fremst beregnet for å merke ut trapper, heissjakter samt vanlig belysning på arbeidsplasser.  

- Denne type arbeidslys er enkel å holde på med og det er lett å justere lengden. Vi får lyst opp hele området vi jobber i, både større lokaler, korridorer og gangveier. Vi har prøvd flere varianter de siste årene, men lysstripene fra MARELDS er de beste jeg har kjennskap til, sier HMS-lederen i Byggmesteran. 

Null arbeidsulykker 
At fokus på riktig arbeidslys har betalt seg, er bedriften i Verdal et levende bevis på.  Nylig kunne virksomheten feire 1000 dager – nesten tre år - uten skader og ulykker som har medført fravær fra jobben.

Hvorfor er riktig arbeidslys så viktig?

- Å sørge for en riktig og god grunnbelysning er særdeles viktig for å redusere risiko for arbeidsulykker. Jobber du i dårlig lys er det lettere å skade seg ved å skalle borti noe eller at man snubler. Man må se hvor man er, og hva slags utstyr man bruker og ikke minst hva man gjør. God belysning bidrar også til at man har mer orden og ryddighet, sier Øyen.

- Man ser selvfølgelig bedre med godt og riktig lys, og god belysning fører også til at det blir god kvalitet i arbeidet som blir gjort, utdyper han.

HENGES ENKELT OPP:Lysstripene fra MARELD henger man enkelt oppunder taket. Dette sørger for en jevn belysning rundt oss fremfor å bruke arbeidslamper på stativ som gir mer skyggelegging i tillegg til at slike lamper er tyngre og tar større plass, sier Morten Øyen. 

Trygt og effektivt
Dårlig belysning bidrar ikke bare til økt risiko for ulykker og at vi ser dårligere, men det bidrar også til at vi ikke føler oss bra. Langvarig arbeid i dårlig lys kan føre til spenninger i hodet, rygg og nakke, som i lengden kan føre til belastningsskader og sykefravær.

God belysning er spesielt viktig på steder som helt eller delvis mangler dagslys, ettersom mangel på dagslys blant annet kan forstyrre dagsrytmen og forårsake tretthet. Derfor er det viktig å huske på at gode synsforhold krever mer enn bare nok lys. Riktige lyskilder for oppgaven og plassering av lyskilder er også viktig.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår