Kuttet 4/5-deler av energiforbruket

 
Kuttet 4/5-deler av energiforbruketBildet: Slik ser pilothuset i Skien ut når det har blitt etterisolert med Front.
Energibruken for et bolighus i Skien fra 1958 ble redusert ned til 20 prosent av opprinnelig forbruk.

Mange nordmenn bor i eldre bolighus bygd på 50-, 60- og 70-tallet, med lite eller mangelfull isolasjon i ytterveggene. Det gir stor energilekkasje og unødvendig strømbruk til oppvarming. Derfor har GLAVAs heleide datterselskap Glavatech utviklet innovasjonen Front. Produkter er et ferdig isolert fasadeelement som kan monteres på yttervegg. Det testes nå på ti utvalgte pilothus spredt over hele Norge. I Skien opplevde boligeierne stor gevinst av oppgraderingen.

Etterisolering gir resultater

– Etterisolering av eksisterende boliger skal bidra til få både bedre komfort og redusert energiforbruk. En reduksjon av energibehovet på 80 prosent er vi meget godt fornøyd med. Det viser klart og tydelig at etterisolering av eldre boliger virker, sier produktutvikler Helge Aschjem i Glavatech, i en pressemelding.

Han forteller at den rundt 60 år gamle boligen var uisolert fra før, noe som er ganske typisk for boliger satt opp de første tiårene etter andre verdenskrig.

– Boligen i Skien var egentlig ikke isolert i det hele tatt i grunn, tak eller yttervegger. Energibehovet til oppvarming var altså meget stort. Vi kjørte full etterisolering, og da kom vi altså ned på 1/5 av netto energibehov etter oppgradering, sier han.

Dette ble gjort:

• Vindtettet hele bygget med diffusjonsåpen vindsperre
• Isolerte hulrommene i ytterveggene med 100 mm i bindingsverket
• Monterte de isolerte fasadeplatene Front (100 mm isolasjon)
• Etterisolerte taket med fra 0-300 mm
• Isolerte den uisolerte kjellermuren med 100 mm XPS
• Satte inn nye dører og vinduer med snitt u-verdi på 0,8

Front er et luftet fasadeelement med isolasjon og ytterkledning. Front er ikke større og tyngre enn at én mann kan håndtere det alene og skru det rett på Plywood-plater. I samarbeid med Magnorvinduet har Glavatech også utviklet et system for montering av vinduer, som reduserer den totale byggetiden ytterligere.

Energibruken skal reduseres

Stortinget har vedtatt å redusere energibruken i eksisterende bygg med 10 TWh innen 2030. Fire TWh skal tas gjennom privatboliger, der Norge i dag bruker dobbelt så mye energi per innbygger som Sverige. Av hensyn både til klima og forsyningssikkerheten må energibruken ned. Det ligger et stort potensial i de 700-800 000 boligene bygget på andre halvdel av 1900-tallet, der det er beregnet at energibruken enkelt kan halveres gjennom tiltak som etterisolering og nye vinduer.

Enda raskere montering

Glavatech har tidligere montert Front på ett testhus.

– Utviklingen av selve elementet er vi nå helt ferdig med. Nå jobber vi med å gjøre prosessen rundt monteringen enda enklere og raskere, sier Helge Aschjem.

Ytterligere 10 utvalgte pilothus skal derfor etterisoleres, og Skien-huset var først ut i rekken.

– Pilothuset Skien er nesten helt ferdig, det eneste som gjenstår er å pusse XPS-platene på grunnmuren.

Glavatech er allerede i gang med flere av de andre pilothusene. Aschjem forteller at monteringen av Front går raskere jo mer erfaring snekkerne får med elementene. 

 

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår