Kringkastingshuset fredet, men skal fortsatt brukes

 
Kringkastingshuset fredet, men skal fortsatt brukesBygningsmassen på Marienlyst er bygget ut gjennom 80 år, og styret i NRK mener nå at den ikke lenger er egnet for framtidas medievirksomhet. Riksantikvaren skriver at formålet med fredningen er å bevare NRK Marienlyst som et arkitektonisk og kulturhistorisk viktig eksempel på et radiohus oppført i perioden 1938-1950 som senere er utvidet. (Foto: NRK/Riksantikvaren).
AKTUELLE PROSJEKTER: Både Kringkastingshuset på Marienlyst med Store Studio og kringkastingssjefens kontor er nå fredet. Men Riksantikvaren håper det fortsatt skal brukes. Samtidig er styret i NRK i prosess for å finne nytt sted for driften.

Av Therese Alne Bolin

NRK må ha nytt hovedkontor og en åpen anbudskonkurranse pågår for tiden mot rådgiver for regulering og byplanlegging og mot konsulenter for utarbeidelse av rom- og funksjonsprogram.

Styret i Norsk Rikskringkasting AS har som kjent vedtatt at selskapet trenger nye og mer hensiktsmessige lokaler for å løse oppgavene som allmennkringkaster i fremtiden, og de har satt i gang arbeidet med å utrede hvor og hvordan en flytting eventuelt skal foregå.

Hvor mye er Marienlyst verdt?

Det har vært viktig for styret å finne ut hva området på Marienlyst kan brukes til, og ikke minst hvor mye det er verdt. Siste nytt før sommeren var at Riksantikvaren vedtok en fredning av Kringkastingshuset med utomhusområde. Fredningen omfatter deler av bygningens eksteriør og interiør, samt Store Studio.

Må helst brukes

Avdelingsdirektør Hanna Geiran i kulturminneavdelingen hos Riksantikvaren er opptatt av at bruk er det beste vern.

- Hvordan vil mulighetene være for å fortsatt bruke Kringkastingshuset, Store Studio og kringskastingssjefens kontor, nå som det er fredet?

-  Riksantikvaren er opptatt av at fredete bygninger skal brukes, bruk er det beste vern.  Det gjelder også for Kringkastingshuset.  Omfanget av fredningen er også begrenset til fasader og mindre deler av interiøret.  Dette er rom som NRK har tatt godt vare på, som viser kringkastingsvirksomheten på Marienlyst og som er flott arkitektur.  En eventuell ny eier vil være kjent med fredningsbestemmelsene.  Det er selvfølgelig mulig å søke om dispensasjon fra fredningen, sier Hanna Geiran.

- Vil dette påvirke mulighetene styret i NRK har for å selge hele eiendommen?  - eventuelt til boligformål?

 - Riksantikvaren har samarbeidet med NRK om fredningen av Kringkastingshuset.  Vi kan ikke bestemme hva bygningene skal brukes til, men kulturminneverdiene i de fredete arealene skal tas vare på, også av en eventuell ny eier. 

 - Hvordan kan huset brukes i framtiden, mener dere?

 - Riksantikvaren kan ikke bestemme hva Kringkastingshuset skal brukes til.  Vi ser at fredete bygninger kan få ulike formål, der man kombinerer vern og bruk på en god måte.

 

Nytt hovedkontor på nytt sted

NRK er for tiden på søk etter ny lokalisering for NRKs nye hovedkontor som antas å skulle ligge i Oslo-området. NRK vil sannsynligvis inngå et samarbeid med en eiendomsutvikler/utbygger som vil stå for prosjektering, bygging og utleie av nye lokaler til NRK.

Det pågår nå en åpen anbudskonkurranse mot rådgiver for regulering og byplanlegging for NRKs nye hovedkontor. I tillegg er det anbudskonkurranse mot konsulenter for utarbeidelse av rom- og funksjonsprogram for det nye hovedkontoret. Byggestart er antatt til å bli i 2022.

Om fredningen av kringkastingshuset:

I A-fløyen er store deler av 1. etasje og del av mesaninetasjen fredet. I tillegg er blant annet møterom i søndre del av 2. etasje og kringkastingssjefens kontor med forværelse fredet. Også Studio 24 i E-fløyen med tilstøtende kontrollrom er fredet.

Når det gjelder fredningen skriver Riksantikvaren at formålet med fredningen er å bevare NRK Marienlyst som et arkitektonisk og kulturhistorisk viktig eksempel på et radiohus oppført i perioden 1938-1950 som senere er utvidet.

Videre er formålet å ivareta det formålsbygde radiohuset som har vært og er sentralt i norsk kringkastingshistorie med de mange opprinnelige detaljene i arkitektur, interiører og møbler. Begrunnelse: Marienlysts fasade utgjøre et kjent landemerke i Norge. NRK er en institusjon som har fungert som opplysende og samlende for Norges folk. Mange av våre felles fortellinger er knyttet til produksjoner fra NRK. Kringkastingshuset har høy arkitektonisk verdi hvor både eksteriør og opprinnelig interiører har høy standard og kvalitet, både med hensyn til formgivning og materialbruk. Radiohuset er tegnet av arkitekt Nils Holter. Første byggetrinn av kringkastingshuset ble påbegynt i 1938, men på grunn av 2. verdenskrig ble det ikke ferdigstilt før 1950. Anlegget har senere blitt utvidet. Marienlyst har et beplantet utomhusområde som er med på å fremheve bygningenes monumentale

Fakta:

Oppdragsgiver: Norsk Rikskringkasting AS

Leietaker: Norsk Rikskringkasting AS

Konkurransegrunnlag: AS Civitas

Gjeldende anbud på:

Utredningskonsulent

Anbudsfrist:       31 august 2018

Gjeldende anbud på:

Oppdatert RI Reguleringsplan

Anbudsfrist:       31 august 2018

 

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta Live.

Last også ned vår rapport om: De 100 kommunene som har de største prosjektplanene

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår