Krever klimahandling fra IEA

 
Krever klimahandling fra IEAKonsernsjef Odd Arild Grefstad mener IEA kan gjøre mer for å vise verden hva som skal til for å levere i tråd med Parisavtalen. (Foto: Storebrand).
- IEA leverer ikke verktøyene vi trenger, sier blant annet Storebrand, Nordea, IKEA, Zurich Insurance Group, Folksam og tidligere FNs klimasjef, Christiana Figueres. De mener at IEA kan gjøre mer for å vise verden hva som skal til for å levere i tråd med Parisavtalen.
Det internasjonale energibyrået, IEA, publiserte nylig sin rapport "World Economic Outlook". Denne gir et svært viktig beslutningsgrunnlag globalt, både for investorer, næringsliv og politikere.

– IEA leverer ikke de verktøyene regjeringer, investorer og selskaper trenger for å tilpasse politikk, investeringer og forretningsstrategier til Parisavtalen, sier Storebrands konsernsjef Odd Arild Grefstad i en pressemelding.

Etterlyser bedre analyser

Storebrand og 64 andre internasjonale selskaper, organisasjoner og akademikere ber om at byrået gir en bedre analyse av hva som skal til for å nå målet om 1,5 graders oppvarming, i tråd med Parisavtalen. Byrået bør blant annet inkludere analyser om implementering av fornybar energi, økt energieffektivitet, økt andel elbiler og en brems i utviklingen av olje, gass og kullproduksjon i sitt fornybarscenario.

Det kommer fram i et brev til IEAs administrerende direktør, Faith Birol, blant annet signert av Storebrand, Nordea, IKEA, Zurich Insurance Group, Folksam og tidligere FNs klimasjef, Christiana Figueres.

Nåværende fornybarscenario i rapporten gir 1,8 graders oppvarming innen 2070. Det er 20 år for sent og gir ikke en god nok føring på tiltak verden trenger for å holde den globale oppvarmingen på 1,5 grader. Hovedscenariet gir minst 2,7 graders oppvarming.

– IEA har mulighet til å gå i front og vise verden hva som skal til for å levere i tråd med Parisavtalen. I deres siste rapport har de ikke lykkes med dette, sier Grefstad.

Saken ble nylig omtalt i Reuters.

Har et stort ansvar

Her er noen av oppfordringene i brevet:

"World Economic Outlook"-rapporten har kraften til å bli en selvoppfyllende profeti, og har dermed et stort ansvar som overgår andre publikasjoner som kun er beskrivende. IEA kan ikke ignorere dette ansvaret."

"Vi oppfordrer IEA om å lage et transparent fornybarscenario som sin sentrale referanse i 2020-rapporten. Ambisjonen til fornybarscenariet må endres til å gi en rimelig sannsynlighet for å nå netto nullutslipp innen 2050 (ikke 2070) og begrense global oppvarming til 1,5 grader (ikke 1,8 grader)."

"2020 markerer et vendepunkt for verden – året vi enten grep utfordringene og mulighetene, eller fortsatte å forsinke og hindre overgangen til et lavutslippssamfunn. Vi gir IEA en mulighet til å gå i front og vise verden hva som er nødvendig for å levere på en 1,5 graders framtid."

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår