Kraftig fall i byggeaktiviteten i Sverige

 

Av Susanne Bengtsson/Byggvärlden i Sverige/Byggfaktaredaksjonen Norge

Tendensen er påfallende, tilfanget av nye prosjekter de siste to årene viser også en kraftig nedadgående kurve, med 197 milliarder svenske kroner, altså ned 32 prosent. Selv om man avstemmer for tidligere perioder med byggeboom og prosjekteringsiver blant rådgivere, viser tallene en tydelig indikasjon på et kraftig fall.

Les saken hos Byggvärlden her

- Det er viktig å ta med at dette kan forklares med en økt usikkerhet rundt større og dyrere prosjekter. Nedgangen er ikke like dramatisk i kategorien med prosjekter mellom 1-500 millioner kroner. Her ser vi en nedgang i planlagte nyregistrerte prosjekter på 12,8 milliarder, noe som er 6 prosent nedgang, sier Peter Åhs, markedssjef i Sverige Bygger.

Selv om det fortsatt er stort volum på både planlagte og påbegynte byggeprosjekter, så indikerer statistikken en tydelig nedgang i prosjektvolumet totalt, også de som planlegges på lang sikt.

Når det gjelder allerede oppstartede prosjekter er det et hetere marked i Västra Götaland, Halland och Jönköping. Her er det fortsatt stor byggeaktivitet og ingen tegn på nedgang.

Innenfor kategoriene skoler, sykehus, hoteller, restauranter og visse forretningslokaler er det fortsatt god aktivitet. Tross geografiske variasjoner ligger byggestartsindeksen i pluss innenfor disse kategoriene.

I den ferske rapporten fra Sverige Bygger kommer det også fram at det er i de mellomstore kommunene, med mellom 25000 og 50000 innbyggere at aktiviteten er høyest. Indeksen for disse kommunene ligger på +4,1 prosent, mens de noe større kommunene og noe mindre kommunene har en negativ indeks.

 

Kraftig fall i byggeaktiviteten i SverigeSelv om det fortsatt er stort volum på både planlagte og påbegynte byggeprosjekter i Sverige, så indikerer statistikken en tydelig nedgang i prosjektvolumet totalt, også de som planlegges på lang sikt. (Foto: Invest Stockholm).
Antall planlagte byggeprosjekter i Sverige har minket kraftig de siste 12 månedene, med hele 128 milliarder svenske kroner. Nedgangen er da på 24 prosent, viser ferske tall fra Sverige Bygger.
 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår