Kompetansesamleren

 
Kompetansesamleren
Kuben Yrkesarena i Oslo skal romme yrkesfag, fagskole og lærlingsenter. Tiltakshaver ville i tillegg ha fleksible lokaler. Slikt blir det spennende arkitektur av.

Kuben Yrkesarena i Oslo skal romme yrkesfag, fagskole og lærlingsenter. Tiltakshaver ville i tillegg ha fleksible lokaler. Slikt blir det spennende arkitektur av.

 

 


 

Målet er å skape en arena hvor bedrifter og skole kan styrke gjensidig kompetanse. Ved samlokaliseringen mellom den videregående skolen, Lærlingsenteret og Fagskolen i Oslo tilbys det et helhetlig og fleksibelt tilbud fra lærling til fagbrev og opplæring på fagskolenivå. Skolens programtilbud omfatter bygg- og anleggsfag, teknikk og industriell produksjon (TIP), elektrofag, helse og sosialfag, design og håndverk, studiespesialisering samt arealer for minoritetsspråklige. I tillegg kommer bibliotek, baskethall/kroppsøving, administrasjon og servicefasiliteter, kantine, minglearealer og auditorier. På plan fire er det en stor takterrasse som i tillegg til å være skolens uteareal med blant annet ballbinge, også kan brukes i undervisningsøyemed. I kjelleren er det parkering for både bil og sykkel. Skolen ligger få minutters gange fra offentlig kommunikasjon. Elevrådet er til godesett med egne rom, det samme er miljøarbeider og helsesøster. Fellesarealene er utformet slik at de skal være tilgjengelige også for folk utenfra. 

Fasadene er kledd med mørk tegl, svart forpatinert zink (Anthrazink), patinert kobber og glassfasadesystem med aluminiumsprofiler.

Visjonært

Bygget er dimensjonert for 1400 til 2000 elever.
Utdanningsetaten, som både er bestiller og bruker av skolen, hadde åpenhet som et krav for bygget, og at det skulle være mulig å se hva slags skole man kom til. 
– Det har ført til transparente lokaler med stor grad av åpenhet, fleksibilitet og generalitet, sier arkitekt Nina Tendal fra arch uno as.
Tiltakshaver ønsket seg samtidig lokaler som i fremtiden skulle kunne bygges om og brukes på nye måter.

Funksjonelt
Grunnflaten er på 10.000 kvadratmeter, og til sammen er det bygget ca 43.000 kvadratmeter fordelt på sju etasjer. I underetasjen er det primært tekniske rom og parkering. Første og annen etasje rommer fellesarealer og store verksteder som er avhengig av tilkomst fra gateplan. Administrasjonen befinner seg i tredje etasje, her er det også mindre verksteder og generelle undervisningsrom og lærerarbeidsplasser.
Fjerde til sjette etasje har stort sett samme rominndeling for undervisning, mens sjuende etasje rommer tekniske rom og luftinntak.

Lenge planlagt skole
Oppstart på byggeprosjektet var våren 2010 og råbygget ble reist høsten samme år. Bygget skal tas i bruk til skolestart 2013. 
– Vi begynte de første skissearbeidene i 2006 med en mulighetsstudie for Undervisningsbygg. Parallelt arbeidet vi med romprogram som vi utformet i samarbeid med involverte brukere og bestiller, sier Tendal. Utfordringen lå i å finne de rette forutsetningene for utforming av bygget slik at alle funksjoner ble ivaretatt. De forskjellige faggruppene som skulle inn i bygget hadde alle sine ønsker og krav. 

Materialene speiler skolen
Det er valgt utpreget robuste og varige materialer i bygget. I tillegg til at lokalene i seg selv viser hvem som bruker dem, har arkitekten vært bevisst skolens plassering blant gammel Oslo-industri. Utvendig er fasadene kledd med mørk tegl, svart forpatinert zink (Anthrazink), patinert kobber og glassfasadesystem med aluminiumsprofiler. Dette er materialer som vil pregs av vær og vind. Gulvet er et slipt betonggulv i lys Aalborg Hvid med tilslag fra Kilemoen.
Bygget er prosjektert etter TEK07. Det er valgt energieffektive løsninger i alle tekniske anlegg, alt av lys og ventilasjon er behovsstyrt og det er oppvarmet med fjernvarme. I tillegg er det doble glassfasader i de tre øverste etasjene for ytterligere å redusere varmetap og støy. Det har vært fokus på universell utforming og gode akustiske forhold. Det er utstrakt bruk av lydabsorbenter i himlinger og i veggflater.

 

Tiltakshaver, prosjekterende, utførende og leverandører: 

Tiltakshaver: Undervisningsbygg Oslo KF
Prosjektleder: AF Bygg Oslo
Prosjektleder: Multiconsult AS
Byggeleder: OPAK AS
Totalentreprenør: AF Gruppen ASA
Arkitekt: Arch Uno Kontoret For Arkitektur
Interiørarkitekt: White Arkitekter AB
RIE: Lys og Varme AS
RI: Gupex AS
RI VVS/Klima, sanitær: NVS AS
Stålentreprenør/blikk etc.: Staticus Norge AS
Grunnentreprenør: Entreprenørservice AS
Rør: NVS Prosjet Oslo
Automasjon: Unireg as
Heisanlegg: KONE Heiser as
Stikning: Solli & Hoff Oppmåling AS
Grunnarbeid: JK Entreprenør AS
Peling Spunting: Entreprenørservice AS
Prefab.: Contiga AS
Utleie maskinerog utstyr: Cramo AS
Byggvarme: Cramo AS
Fasadeglass: Staticus JSC
Gulvavretting/sliping: Gjøvik Gulvavrettnig AS
Tak og membraner: E. Brørby og Sønn
Maler: Ullevål Malermester forretning
Vaskegondoler: NorAcon AS
Porter: Hörmann Norge AS
Prov elektro: Ramirent Skui
Solavskjerming: Hella Solcom
Kjerneboring: SB Entreprenør AS
Betong: Unicon AS
FDV-dokumentasjon: CuroTech a.s
Dører: Byggaksess
Branntetting: Firesafe AS
Himling: ESG Bygg og Eiendom
Trapper: IBM Bråthen Mekaniske AS
Betong: Stenseth &  RS
Klatrestillas: Harsco Klatrestillas
Gulvbelegg: Ragnar Andersson AS
Luftfiltrering: Nederman AS
Garasjegulv: Flowcrete
Parkett: Norgestre AS
Brannluker: Bramo Glass og Klima AS
Industriutstyr: TOOLS Industri-Fokus AS
Laboratorieinnr.: Kinnarps
Kjøl og Frys: Proref As
Kjøkkenutstyr: Myhrvold Storkjøkken AS
Styr/overvåknings: inst.Unireg AS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår