KLPs idekonkurranse har fått to vinnere

 
KLPs idekonkurranse har fått to vinnereBildet: Allemannsrettens hus, er én av to hovedvinnere som nå er plukket ut til en finalerunde. Illustrasjon: Kristin Jarmund /C.F. Møller / Rodeo arkitekter
KLP inviterte i fjor til en idekonkurranse om hvem som fortjener 10 års gratis leie i lokalene med Oslos mest spektakulære utsikt. Nå har juryen kåret to hovedvinnere og fire tredjeplasser.

Mer enn 200 forslag kom inn til KLPs idékonkurranse. Det nye KLP-bygget i Biskop Gunnerus gate 14 (BG14B) skal etter planen bli 36 etasjer høyt og rage 135 meter over bakken. Toppetasjen, med unik utsikt over hele Oslo, skal fylles med et konsept som kommer allmennheten til gode, en arena for bedre samfunnsutvikling der noen av de viktigste temaene i vår tid kan behandles og formidles.

Det var bakgrunnen for idékonkurransen KLP utlyste. Ett konsept skal utvikles og én aktør tilbys gratis husleie i 10 år. Vinnerne kombinerer folkehelse, bærekraft og kunnskap til glede for byens befolkning.De to vinnerforslagene går videre til en finalerunde, og et endelig konsept skal være klart til KLPs klimakonferanse i september.

– Frem til da skal en arbeidsgruppe fra KLP være i dialog med vinnerne for å finne den ideen som er mest gjennomførbar. Én mulighet er at elementer fra flere vinnerforslag kombineres til et endelig konsept, sier arkitekt og jurysekretær Henning Sunde, i en pressemelding.

Vinnerforslagene premieres med 100.000 kroner hver, og de fire forslagene som kom på delt tredjeplass med 25.000 kroner hver.

Hovedvinnere:

• Allemannsrettens hus, Norsk Friluftsliv
Et nasjonalt formidlingssenter for friluftsliv og urbane naturbaserte opplevelser. Forslaget peker på betydningen av friluftsliv som bidragsyter til fysisk aktivitet, økt livskvalitet og forbedret psykisk helse. Som en del av forslaget fremmes også ideen om «verdens første urbane nasjonalpark».

Fra juryens begrunnelse: «Forslaget er opptatt av urban natur og urbant friluftsliv, et tema som kommer til å være aktuelt lenge. I en tid der vi mister mer og mer av den urørte naturen er det enda viktigere at folk, kanskje spesielt de som bor i byene, forstår hva det er vi må ta vare på og hvilken betydning natur og biologisk mangfold har.»

• Oslo byklasserom, Ragnhild Århus
Et felles klasserom for regionens grunnskoleelever. Skoleklasser inviteres opp i et bestemt tidsrom for å gjøre prosjektarbeid og drive med idéutvikling innen samfunnsnyttige formål som kan bidra til å gjøre Oslo til en bedre by.

Fra juryens begrunnelse: «Oslo byklasserom er et enkelt konsept som kan romme mye. Det har en tydelig retning og beskjed til samfunnet om hvor fundamentalt viktig skolen er.»

Delt tredjeplass:

• Forandringshuset, av KFUK-KFUM
Verdens første, største og fremste hub for unge mennesker som tar ansvar og forandrer verden til det bedre. Målet er å skape et unikt sted å møtes, hvor nytenking, utvikling og arbeid overfor beslutningstagere kan skje på unges premisser.

• Frøet, av Besteforeldrenes klimaaksjon, Miljøagentene og Enerhaugen arkitektkontor
En samarbeidsarena for de viktigste miljøorganisasjonene i landet. Et knutepunkt og en møteplass på tvers av generasjoner og politisk ståsted. En læringsarena for byens og landets innbyggere.

Naboetasjen, av Elise Schultz og Anna Jo Banke
Handler om å løfte fram frivilligheten både i byutviklingen og i samfunnsutviklingen generelt. Røde Kors foreslås som en mulig drifter med utgangspunkt i deres omfattende virksomhet med å styrke lokalsamfunnene i Oslo.

• Nisteplassen, av Stina Lovise Kyrkjebø
Et ikke-kommersielt møtested i en by hvor man ofte må betale for å sette seg ned innendørs, og der mange steder er privatisert. Forslagsstilleren ønsker idylliske omgivelser i en urban situasjon der det er mulig å kunne slappe av og innta medbrakt mat.

Juryen for idékonkurransen har bestått av

-Knut Olav Åmås (juryleder), direktør i Stiftelsen Fritt Ord og kommentator i Aftenposten.
-Karen Dolva, innovasjonsdesigner og gründer, daglig leder i teknologiselskapet No Isolation.
-Haldis Tjeldflaat Helle, 1. nestleder i Natur og Ungdom.
-Eskild Rolstad, direktør eiendomsutvikling KLP.
-Heidi Finskas, direktør samfunnsansvar KLP.
-Henning Sunde (jurysekretær), founding partner i Rodeo arkitekter og del av Arkitektgruppen.

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår