Klimapris til verdens største hydrogenlager

 
Klimapris til verdens største hydrogenlagerVestsiden ungdomsskole, med 15 klasser og plass til 480 elever, bygges som plusshus i massivtre med solenergi og hydrogenlager. Arkitekt er Enerhaugen Arkitektkontor/DRMA. De planlegger en avansert energisentral for skole og flerbrukshall med langtidslagring i hydrogen. (Enerhaugen Arkitektkontor/DRMA).
Kongsberg Kommunale Eiendom (KKE) fikk onsdag KLPs Klimapris 2019, for kommunens banebrytende energiprosjekt på nye Vestsiden ungdomsskole. - Å bruke hydrogen som energibærer vil kunne bli en nøkkel for å erstatte fossile energikilder, mener juryen.

Prisen ble delt ut i dag kl. 14. på Kommunenes Klimakonferanse 2019 på Munch Museet, Oslo.

Vestsiden ungdomsskole, med 15 klasser og plass til 480 elever, bygges som plusshus i massivtre med solenergi og hydrogenlager. Arkitekt er Enerhaugen Arkitektkontor/DRMA.

Les mer om hydrogenlagringen i bygget her:

Ambisjoner for anlegget er:

  • Plusshus-standard etter Powerhouse-definisjonen
  • Bygget skal produsere nok energi til å dekke bygging, materialer, drift av bygget gjennom hele levetiden, samt riving av bygget. Energibruk til utstyr fra brukere går utenom.
  • Geobrønner og solceller som energibærere
  • Avansert energisentral for skole og flerbrukshall med langtidslagring i hydrogen.
  • Skolen skal bygges i massivtre.
  • Arealeffektive arealer med flerbruksmuligheter.

 

Juryen uttaler om tildelingen av prisen til Vestsiden ungdomsskole:

Energieffektive bygg og PLUS-hus har vi etter hvert blitt vant til, og kanskje til og med forventer. Skolen i Kongsberg er akkurat det, og i tillegg bygget i massivtre. Men Kongsberg har tatt dette et steg lenger: her vil man få til energilagring basert på lokal, fornybar energiproduksjon. Konkret handler dette om at man bruker solenergi og geotermisk varme, og lagrer dette i form av hydrogen som kan gjøres om til strøm og varme når behovet er der. Dette er en løsning som skal sørge for at skolen produserer mer energi enn den bruker i hele sitt livsløp.

Nødvendig omstilling

Vestsiden skole vil, som det første bygget i Norge, demonstrere teknologier som er helt nødvendige for få til en omstilling til nullutslippssamfunnet. Innføringen av hydrogen som energibærer vil kunne bli en nøkkel for å kunne erstatte fossile energikilder. Hensikten med pilotbygget er å vise at solenergi kan lagres trygt i hydrogen for langtidslagring. Studenter og forskere vil studere løsningen i drift, og klarer dere med dette pilotbygget å demonstrere at det fungerer, bidrar dere til en nullutslippsløsning som kan skaleres og brukes i hele landet og verden over.

Juryen består av:

Konsernsjef i KLP Sverre Thornes, konserndirektør for kommunikasjon og marked i KLP Gro Myking, Bård Vegard Solhjell i WWF, Kristin Halvorsen i Cicero, Bjørn Haugland i Norge 203040 og Anders Bjartnes i Klimastiftelsen.

Det blir også bygging av cirka 168 studentboliger i området ved skoleanlegget.

Studentboligene vil bli på cirka 5400 kvadratmeter

Dette skjer i samarbeid med Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge.

Fakta:

Kongsberg kommunale eiendom KF er byggherre på vegne av Kongsberg kommune

Prosjektleder: Rambøll AS

Entreprenør: Skorve AS

Arkitekt: Enerhaugen Arkitektkontor/DRMA

 

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår