Klimaendringer påvirker infrastruktur på Svalbard

 
Klimaendringer påvirker infrastruktur på SvalbardBildet: Jordprøvetaking på studiestedet. Foto: SINTEF
For å ivareta sikkerhet og tilgjengelighet, er det viktig å vurdere effekten av klimaendringer for infrastruktur i områder med permafrost, viser en ny studie.

Klimadataopptak viser rekordmålinger på Svalbard de siste par årene, både når det gjelder temperatur og nedbør. Disse endringene i klimaet utgjør en alvorlig trussel mot eksisterende infrastruktur, og vil innebære ytterligere utfordringer for nye utbygginger.

Høyst nødvendig klimatilpasning

Klimatilpasning av eksisterende og fremtidig infrastruktur er derfor høyst nødvendig. Studien "Impact of changing climate on infrastructure in Longyearbyen: Case study of pile foundations on slope terrain" har som mål å bidra til dette arbeidet.

– Studien ble utført med mål om å opprettholde funksjonaliteten til eksisterende bygninger og gi verdifull prosjekteringskunnskap for riktig vurdering av klimaendringer i utforming av ny infrastruktur i Longyearbyen på Svalbard, sier SINTEF-forsker Anatoly Sinitsyn.

Forskerne har blant annet funnet ut at det er nødvendig å ta hensyn til virkningene av solifluksjonsprosessen (langsom nedadgående strømning av øvre – tinte om sommeren – jordlag av permafrost) i utformingen av fundamenter i skrånende terreng. Stor helning i terrenget påvirker sidekapasiteten til pelene, sammenlignet med flatt terreng.

Temperaturendringer og kapasitet

Temperaturendringer i grunnen er beregnet ut fra antatte klimaendringer. Beregnet temperatur er brukt for å vurdere stabiliteten av representative skråninger.

– Klimadataene viser at temperaturene vil fortsette å stige på Svalbard. Basert på analytiske og numeriske studier utført for de prosjekterte temperaturdataene, vil tykkelsen på det aktive laget øke opp til to meter eller mer, avhengig av de termiske egenskapene til sedimenter i skråningen, sier Sinitsyn.

Temperaturøkningen resulterer også i oppvarming av permafrost under det aktive laget. Skråningenes stabilitet og bæreevnen til eksisterende infrastrukturfundamenter forventes å bli betydelig påvirket av disse endringene. Prosjektet er støttet økonomisk av Svalbards Miljøvernfond, Longyearbyen Lokalstyre og Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS. Klimadata brukt i studien er levert av Meteorologisk Institutt.

Les mer i rapporten Impact of changing climate on infrastructure in Longyearbyen: Case study of pile foundations on slope terrain

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår