Kimen Kulturhus tildelt Europeisk stålpris

 
Kimen Kulturhus tildelt Europeisk stålprisTil stede under prisoverrekkelsen var: Sveinung Sexe, fagansvarlig for byggeteknikk på Kimen, Rambøll, Frode Berg, prosjektsjef Skanska, Jon Olav Kvåle, fabrikksjef Skanska Stålfabrikken, Otto Midthaug, Endre Fagerhaug, og Karsten Midthaug, fra Brødrene Midthaug, Ole Hermod Sandvik, varaordfører Stjørdal, Reiulf Ramstad, Anja Hole Strandskogen, Christian Skram Fuglset og Kristin Stokke Ramstad fra Reiulf Ramstad Arkitekter, Eva Helene Haanæs, Kjell Kristiansen, og Kai Rune Bakke fra Lusparken Arkitekter, og Olivier L. L. Hérail fra JST arkitekter.
Kimen Kulturhus er blitt tildelt «European Steel Design Awards 2017». Tildelingen skjedde under en prisseremoni i København torsdag kveld, i forbindelse med Eurosteel 2017. Prisseremonien var i regi av DSI (Dansk Stål Institutt) og ECCS (European Convention for Constructional Steelwork).

Kimen kulturhus åpnet i 2015, og har vunnet flere priser. Det er et bygg med en særegen arkitektur, og med stor betydning for regionen og lokalbefolkningen i Stjørdal. Prosjektet er designet av de Oslo-baserte arkitektene Reiulf Ramstad Arkitekter (RRA) og de Trondheims-baserte arkitektene i Lusparken Arkitekter og JST Arkitekter. Konstruktør har vært Rambøll. Med et bruttoareal på ca 11,500 m2 inneholder Kimen en mengde kulturtilbud; bibliotek, kafé, fritidsklubb, kunstgalleri, øvingsrom for kunst, dans, musikk, og media, samt konsertlokaler, danselokaler, flere kinoer, og en kirke.

I tillegg finnes et hotell, og et parkeringsanlegg på ca 4,100 m2. Kulturhuset er dekket i spesialformet svart pulverlakkert strekkmetall i stål. Strekkmetallet er utformet for å fungere som solavskjerming foran store bakenforliggende glassfelt, og det vanligvis så industrielle materialet fungerer som en uniform, samlende flate over det mangeartede bygget.

Spiraltrappen i stål er et blikkfang og et ikonisk objekt i Kimen. Trappen, er lakkert grønn innvendig, i kontrast til det sorte ytre. Innvendig varierer den i høyde, der den tar pauser i stigningen på flere repos, mens utsiden kveiler seg oppover i jevne buer.  Fasadekledningen og trappen er produsert, levert og montert av Brødrene Midthaug AS fra Kleive i Romsdalen. De slanke stålsøylene er delt opp i grupper på to, tre og fire, noe som gir dem et uvanlig elegant og lett utseende. De fungerer sammen, er sveiset sammen med skiver, og står på felles fotplater. Søylene er produsert på Skanskas egen stålfabrikk utenfor Trondheim.

Det var Norsk Stålforbund som hadde nominert prosjektet i tillegg til tre andre prosjekter til den europeiske prisen som utgis annen hvert år av European Convention for Constructional Steelwork (ECCS). Vinneren ble kåret av en internasjonal jury. I juryen satt blant annet Luciano Lazzari, president i Architects Council of Europe. Prisen består av plaketter i stål, og diplomer som tildeles byggherre, arkitekt, stålkonstruktør og stålentreprenør.

Prisen er ment å oppmuntre til kreativ anvendelse av stål i design og konstruksjon. Prisen deles ut til en stålkonstruksjon som har kvaliteter både hva angår estetikk, teknikk, miljø og økonomi. Konstruksjonen skal være ferdigstilt i løpet av de siste tre år. Tidligere vinnere har holdt en meget høy standard, og prisen har derfor fått den nødvendige prestisje som er viktig for prisen og for stålmiljøet.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår