Kartla maur og isolasjon

 
Kartla maur og isolasjonMaurene i Folkehelseinstituttets test viste liten interesse for å gnage i Foamglas. (Foto: Tønsberg Skadedyrkontroll)
Folkehelseinstituttet har kartlagt isolasjonsmaterialenes standhaftighet mot maur, og det var bare ett av de testede isolasjonsmaterialene som mauren lot være i fred.  

 

Folkehelseinstituttet har kartlagt isolasjonsmaterialenes standhaftighet mot maur, og det var bare ett av de testede isolasjonsmaterialene som mauren lot være i fred. 

En ny rapport fra Folkehelseinstituttet viser at man kan reduserer risikoen for maurangrep ved å bytte isolasjonsmateriale.

 

Gnages istykker

– Vi kan nå dokumentere at isolasjonsmateriale av skumplast, som for eksempel isopor, gir maur både enkel inngang til bygg og et sted de liker å være. Stokkmaur kan gnage i stykker materialet slik at isolasjonsevnen reduseres og i verste fall at konstruksjoner kan svikte, sier forsker Anders Aak i Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Hvert år bekjemper skadedyrfirmaer flere tusen maurangrep, og innrapporterer årlig mellom 1200 og 1500 stokkmaurangrep der ofte gulv og vegger må rives. Ifølge undersøkelsen er det bare isolasjonsmaterialet Foamglas som maurene ikke gjør noen som helst skade på. Dette var det eneste i undersøkelsen som de ikke klarte å gnage seg gjennom.

Maurproblemene oppdages ofte ikke før det har gått flere år, og da har stokkmauren gjerne allerede rukket å etablere seg med mange reir inne i bygningskonstruksjonen. De begynner først å sverme fem år etter at de er etablert.

 

Første gang

Dette er første gangen det er kartlagt hvordan stokkmaur oppfører seg i de vanligste isolasjonsmaterialene som benyttes her i landet. Teamet fra Folkehelseinstituttet samlet i sommer inn stokkmaur utenfor Tønsberg. De fikk tilgang til de mest brukte isolasjonsmaterialene som brukes i Norge, i laboratorieforsøk. Alle de vanligste isolasjonene ble ødelagt av stokkmauren. En del gulv er lagt rett på isolasjonsmaterialet, og da kan maur gnage og gjennomhulle hele isolasjonen, slik at gulvet kan gi etter.

– Stokkmaur kan også gnage seg gjennom trekonstruksjoner. I begge polystyrenproduktene (EPS/XPS), deriblant isopor, gnagde maurene raskt ganger, og de etablerte reir. Foamglas forble urørt av stokkmauren, sier Anders Aak.

 

Liker varme

Maur foretrekker å sitte i nærheten av oppvarmede områder, viser forskningen Folkehelseinstituttet har gjennomført.

– Kombinasjonen av varmekabler og myke isolasjonsmaterialer er perfekt bosted for stokkmaur. Maurkolonien er vanskelig å lokalisere, og skaden kan bli kostbar å utbedre. Det er dessuten bekymringsfullt at bruken av insektmidler har doblet seg i Norge de siste 10 årene, sier NTF-sertifisert takstmann Kenneth Ervik i Tønsberg Skadedyrkontroll.

Han har i flere år forsket på maur og maurskader i polystyren, med støtte fra Forskningsrådet. Ervik har også skrevet boken Effektiv bekjempelse av maur.

– Endelig har vi nå fått mer kunnskap om hvilke isolasjonsmaterialer som minsker risikoen for etablering av maur i kritiske deler av konstruksjoner. Nå må byggebransjen ta ansvar, spesielt på skoler og i barnehager, fordi barn er en spesielt utsatt gruppe ved eksponering av gift, sier Ervik.

Han mener også at byggforskriften bør endres slik at man i fremtiden bygger på en måte som hindrer inntrekk og etablering av skadedyr i bygninger.

Folkehelseinstituttet er også bekymret for bruken av kjemikalier til å bekjempe maur i blant annet skoler og barnehager.

– De isolasjonsmaterialene som vanligvis brukes er et problem ved at maur trenger inn og ofte må bekjempes med gift. Nå har byggenæringen fått et alternativ som maurene ikke kan ødelegge, sier forsker Anders Aak i Folkehelseinstituttet. 

 

Rapporten fra Folkehelseinstituttet finner du her.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår