Kan vinne internasjonal prestisjepris

 
Kan vinne internasjonal prestisjeprisBærekraftige løsninger og energieffektivitet har sikret Sweco-bygget i Bergen en plass på listen over nominerte til CIBSE Building Performance Awards 2020. (Foto:Sweco).
Sweco er en av fire finalister som kjemper om prisen «Årets internasjonale prosjekt» i den internasjonale konkurransen til CIBSE, Building Performance Awards 2020.

– CIBSE er en anerkjent institusjon i England, og det er de som legger premissene for hva som kjennetegner beste praksis i bransjen. Det er klart det er stas å være nominert, spesielt med tanke på hvor mange spennende byggeprosjekter som finnes rundt i verden, sier Swecos energirådgiver Asbjørn Stoveland i en pressemelding.

Bygget på Fantoft er det eneste europeiske prosjektet som er nominert, og vinneren kåres i London i februar 2020.

Byggets ambisjonsnivå, oppfølging av bygget, det reelle energiforbruket og inneklima er kriterier CIBSE vektlegger i konkurransen. Stoveland setter pris på at det faktiske energibruket, og ikke bare ambisjonene, trekkes frem.

– Byggets tekniske løsninger gjør at vi bruker omlag tre ganger mindre energi enn tilsvarende bygg, og vi ser stadig etter forbedringer vi kan gjøre, sier han.

Fikk fritt spillerom

Konkurransen omfatter prosjekter som ble ferdigstilt mellom 2016 og 2018. Sweco-kontoret på Fantoft stod innflyttingsklart i 2016. Da hadde våre egne ingeniører fått muligheten til å utforme sin nye arbeidsplass.

Resultatet ble et energieffektivt og miljøvennlig bygg, med innovative løsninger for blant annet oppvarming og nedkjøling.

– Tappevannet på kontoret varmes opp av overskuddsvarmen som kjølediskene på Meny produserer. Denne varmen blir vanligvis dumpet gjennom tørrkjølere, men her sparer vi den. På denne måten unngår vi å fyre for kråkene, samtidig som vi sikrer varmtvann i både dusjer og springer, sier Stoveland.

På taket er det solceller. Energien som produseres her mates rett inn i byggets hovedinntak, og blander seg med hele byggets elektriske energiforbruk.

– Solcellene produserer faktisk akkurat det vi hadde beregnet, og har redusert behovet for kjøpt energi med 12 prosent. Det er morsomt at vær og vind var det som skulle være mest forutsigbart her.

For å redusere energibehovet knyttet til kjøling, bruker bygget en variant av befuktning av ventilasjonsluft.

– Til tross for at vi har hatt to varme og fine somre de siste årene, så bruker veldig lite energi på nedkjøling.

Oppfølging er nødvendig

Mye har skjedd innenfor energivennlige bygg siden 2016, og Stoveland trekker frem at de stadig gjør forbedringer.

– Vi ser alltid på tiltak som kan gjøre bygget enda bedre. Vi har blant annet gjort forbedringer knyttet til solskjerming, og undersøker hvordan vi kan redusere energibruken knyttet til oppvarming.

Disse erfaringene har også ligget til grunn for nominasjonen.

– I tillegg til å vise flotte beregninger legger vi også frem de faktiske resultatene. Vi informerer om driftsavvik og hva vi gjør for å justere. Denne type kunnskapsdeling er avgjørende for å bevege bransjen i riktig retning, sier han.

Nå krysser han fingrene for at summen av gode tiltak, faktiske resultater og høye ambisjoner fører dem til topps i konkurransen.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår