Kan spare seg til 200 kilometer ekstra asfalt

 
  • Ved å bruke riktig asfalt på riktig sted kan en spare så mye penger at det gir opp mot 200 kilometer ekstra med ny asfalt hvert år. (Illustrasjonsfoto: Geir Hasle)

    Ved å bruke riktig asfalt på riktig sted kan en spare så mye penger at det gir opp mot 200 kilometer ekstra med ny asfalt hvert år. (Illustrasjonsfoto: Geir Hasle)

  • – Dersom asfaltdekkets levetid forlenges med ett år så gir det en innsparing på syv prosent, sier prosjektleder Torgrim Dahle i Statens vegvesen region øst.

    – Dersom asfaltdekkets levetid forlenges med ett år så gir det en innsparing på syv prosent, sier prosjektleder Torgrim Dahle i Statens vegvesen region øst.

Forrige
Neste
 
Over 160 millioner kroner i året kan Statens vegvesen og fylkeskommunene spare på å bruke riktig asfalt på riktig sted. Det gir ny asfalt på over 200 kilometer fylkesvei eller 115 kilometer riksvei pr år i tillegg til det som i dag asfalteres.

Statens vegvesen og landets 19 fylkeskommuner bruker hvert år drøyt 2,3 milliarder kroner på å legge nytt asfaltdekke på eksisterende riks- og fylkesveier. Nå har vegvesenet laget en rapport om hvilke ringvirkninger det kan få dersom det brukes riktig asfalt på riktig sted, når en tar hensyn til faktorer som klima, trafikkmengde, bæreevne og støy.

– Det er snakk om store penger å spare, sier prosjektleder Torgrim Dahl i Statens vegvesen region øst.

Lengre levetid

Han understreker at dette blir litt lek med tall.

– Men vi ser at det kan være mulig å spare syv prosent av kostnadene ved å asfaltere riktig. Blant annet ved at gjennomsnittlig levetid på asfaltdekket forlenges med ett år.

– Vi kan ikke regne med at alle asfaltdekker får forlenget levetid, fordi vi på en god del av fylkesveiene har et svært dårlig veifundament. Men med et år lengre lenge levetid i gjennomsnitt så betyr det en innsparing på syv prosent, når en vet at et asfaltdekke i dag har en levetid på 14-15 år, forklarer Dahl.

200 kilometer fylkesvei

Torgrim Dahl forteller at de 2,3 milliarder kronene som brukes på ny asfalt hvert år fordeler seg omtrent likt på fylkesveier og riksveier.

– Hver kilometer med ny asfalt på fylkesveier koster fylkeskommunene cirka 800.000 kroner, mens ny asfalt på tofelts riksvei koster rundt 1,4 millioner kroner pr kilometer.

Det betyr at en innsparing på cirka 160 millioner kroner ville gitt ny asfalt på 200 kilometer fylkesvei i tillegg til det som i dag asfalteres. Skulle pengene vært brukt utelukkende på riksveier så ville det gitt nytt dekke på 115 kilometer vei.

Dårlig fundament

Norge har i dag cirka 10.000 kilometer med riksveier, og hele 44.000 kilometer med fylkesveier.

– Den største utfordringen vår er at ganske mange av fylkesveiene har dårlig fundament. Det gjør at  man oftere må legge nytt asfaltdekke. Vi skulle veldig gjerne ha forsterket en del av fylkesveiene, men det har det dessverre ikke vært penger til. Jeg håper det i fremtiden blir en satsing på dette, uten at det så langt ikke har kommet signaler om det.

Akershus best

Torgrim Dahle er prosjektleder i Statens vegvesen region øst. Han ser at fylkene i regionen prioriterer asfaltering svært ulikt.

– Det er fylkene som har ansvaret for å bevilge penger til fylkesveiene. Pengene kommer riktignok fra staten, men de er ikke øremerket. Derfor blir prioriteringene og satsingen noe ulik fra fylke til fylke. Det vi har registrert i region øst er at Akershus bevilger mer penger til veiene enn de andre fylkesveiene, sier Dahle som vil understreke hva som er det viktigste fra Statens veivesen sin side med den nye rapporten:

– Det er å synliggjøre at det jobbes systematisk med å optimalisere valgene av asfaltdekke.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår