- Kan kutte 90 prosent ved ombruk av stål

 
- Kan kutte 90 prosent ved ombruk av stålSelv med mellomlagring og verkstedstilpassing er det mulig å spare en god del penger på ombruk av stål. I tillegg kommer store innsparinger i klimagassutslipp. (Foto: Norsk Stålforbund).
Beskrivelser av produkter som stål-, mur og betong i bygg har økt markant i prosjektbeskrivelsene, viser en ny rapport fra Byggfakta. Men bransjen er fortsatt helt bakpå når det gjelder å benytte ombruk av stål, noe som kan kutte klimautslippene med 90 prosent.

Av Therese Alne Bolin

Norsk Stålforening mener tiden er inne for å tenke helt nytt, og påpeker at ombruk av stålkonstruksjoner kan gi lokale jobber og drastiske kutt i utslipp av klimagasser. Det kan også vise seg å være god butikk, mener de.

 - Ombruk av stål kan i seg selv føre til et kutt på opptil 90 prosent av klimagassutslippene fra bærekonstruksjonene. Men det er også en nøkkel til å få i gang et mer omfattende ombruksmarked i byggebransjen i Norge, sier Lasse Kilvær i Norsk Stålforbund.

Klar fremgang

Byggfaktas nye rapport om stål, mur og betong viser en klar fremgang for produktbeskrivelsene av stål-, mur- og betongarbeider. Tallene er hentet i Byggfakta Live-databasen og gjelder prosjekter med beskrivelser knyttet til konstruksjon og fasade. Her er det en klar økning i planlagte investeringer fra i fjor til i år. Trolig skyldes dette at flere i bransjen har blitt flinkere til å jobbe med beskrivende ledd.

Prosjektene som i 2018 har beskrevet stål- eller mur- /betongkonstruksjon, samt mur- eller stålfasade, har en verdi på 226,8 milliarder kroner. Det vil si et snitt per byggeprosjekt på 190,5 millioner kroner. Tilsvarende tall for 2017 var 122,6 milliarder kroner, med et snitt per prosjekt på 190,5 millioner kroner. Verdiøkningen det siste året har altså vært på over 100 milliarder kroner, noe som gir en økning på 86 prosent.

 

Ombruker ikke stål

Samtidig viser en annen rapport, utført av Design og arkitektur Norge (DOGA), i samarbeid med Norges forskningsråd og Innovasjon Norge, at det hvert år rives 20 000 bygg i Norge, og at mange verdifulle bygningsdeler kastes eller nedgraderes slik at de mister nesten all verdi. Men ombruk av stål forekommer nesten ikke, viser det seg.

Rapporten tar for seg hindringer og muligheter for ombruk av stålkonstruksjoner i norske nybygg. Den presenterer flere utregninger som viser at ombruk kan være svært lønnsomt for bygg- og anleggsbedrifter i hele Norge.

– Anslagene våre viser at en ren demontering og remontering i enkelte tilfeller kan halvere kostnadene for stålkonstruksjonen, dersom alternativet er å anskaffe nytt stål. Selv med mellomlagring og verkstedstilpassing er det potensielt en god del penger å spare på ombruk av stålkonstruksjoner, sier Kilvær.

Arbeidet med rapporten har vært styrt av målet om en sirkulær norsk byggebransje med stålbransjen i bresjen. Med ombruk menes her å bruke komponenter eller hele bygg på nytt, men gjelder da ikke nedsmelting og rekonstituering.

Ved å ombruke byggematerialer kan norsk byggebransje kutte 30-40 prosent av sine klimagassutslipp. I dette miljøregnskapet har stål en blytung posisjon. Stålkonstruksjoner er som regel relativt enkle å demontere, og stål kan dessuten fungere som knutepunkt for å gjøre andre produkter ombrukbare.

Kan skape ny yrkesgruppe

Kilvær anser de 4-5 millioner bygningene som står i Norge i dag, som et rent ressurslager for fremtidige byggeprosjekter. Og ved å utnytte disse ressursene etter hvert som de blir tilgjengelige kan det vokse fram en helt ny yrkesgruppe og mange lokale arbeidsplasser.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår