Kan få ny flyplass

 
Kan få ny flyplassFoto: Allan Klo
AKTUELLE PROSJEKTER: Hammerfest kan få ny flyplass, fordi det er et stort behov for både å øke kapasiteten samt utvide rullebanen.

Av Tore Kubberød

Dagens lufthavn i Hammerfest ligger ved boligområdet Prærien, på en høyde over byen. Det er et stort behov for å utvide kapasiteten, men området gir ikke muligheter for å utvide rullebanen. Stedet flyplassen ligger på er dessuten svært værutsatt.

Lang prosess

I mer enn et tiår har det eksistert planer for en ny flyplass, og det har vært forslag om flere ulike lokaliseringer. Området som nå peker seg ut som det mest aktuelle er Grøtnes mellom Hammerfest og Kvalsund. Det er Avinor AS som eier Hammerfest Lufthavn, etter at de overtok eierskapet fra Hammerfest kommune i 1997.

En av pådriverne for ny flyplass i Hammerfest er næringslivet som har bestilt sin egen rapport fra Transportøkonomisk Institutt.

Vær- og vindmålinger

Avinor AS har sagt at det er tre byer i Nord-Norge som skal prioriteres. Det er Bodø, Tromsø og Hammerfest. For Hammerfest er det fortsatt ikke gjort noe endelig vedtak på hvor en ny flyplass skal ligge. Alternativene er Grøtnes på grensen til Kvalsund kommune og Fuglenesdalen, ikke langt fra dagens flyplass.

I en konklusjon til Samferdselsdepartementet i midten av januar skriver Avinor at en ny lufthavn i Fuglenesdalen ikke vil gi Hammerfest et stabilt og forutsigbart flytilbud. De forteller at flyplassen i Fuglenesdalen vil gi en forventet regularitet i flytrafikken på 82 prosent, mens en ny lufthavn på Grøtnes vil gi en regularitet på 98,5 prosent. Disse tallene er basert på vær- og vindmålinger over to år på begge steder.

Stor vekst

Det er stortinget som gjør de endelige vedtakene i saken. Et annet alternativ de skal forholde seg til er å bygge ut dagens lufthavn maksimalt.

I 2017 var det 163.429 passasjerer som benyttet seg av Hammerfest Lufthavn. Dette var en økning på hele 14,1 prosent fra året før.

 

FAKTA

Ny flyplass i Hammerfest

Hammerfest, Finnmark

Antatt verdi: 1,3 milliarder kroner

Antatt byggestart: 2020

Tiltakshaver: Avinor AS

Oppdragsgiver: Hammerfest kommune

Prosjektleder: Avinor AS

Om Byggfakta Live: Byggfakta Live-databasen inneholder mer enn 20 000 norske bygg- og anleggsprosjekter. Byggfakta Live leverer oppdatert informasjon om ca. 250 nye og 1100 eksisterende prosjekter hver uke til våre kunder.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår