Kan bli 20 prosent mer effektiv

 
Kan bli 20 prosent mer effektivIll. foto: Shutterstock
Bedre planlegging og bedre samarbeid mellom aktørene kan gjøre byggenæringen 20 prosent bedre. Det kommer fram i Bygg21-strategien som byggenæringen selv i dag overrakte til statsråd Jan Tore Sanner.

Det var klokken 14.00 i dag Byggenæringen overleverte Bygg21-strategien til kommunal- og moderniseringsministeren.

– Byggenæringen skal bli mer produktiv, bærekraftig og seriøs, var budskapet fra styreleder Petter Eiken i forbindelse med overrekkelsen.

– Byggenæringen har i flere år blitt kritisert for å være useriøs og lite produktiv. Det har vært mye snakk om svart arbeid og sosial dumping. Nå vil næringen gjøre inntrykket til skamme.  Med denne strategien skal vi jobbe for å bli mer produktive, mer seriøse og mer bærekraftige, sa Eiken.

400 bidragsytere

Det er en omfattende strategi statsråden fikk overlevert. Mer enn 400 ledende representanter for byggenæringen, interesseorganisasjoner, forsknings- og utdanningsinstitusjoner og myndigheter har gitt innspill til dokumentet.

– Norges nest største næring har blitt alt for lite innovativ. Det skal det bli slutt på nå, sier Sverre Tiltnes, programdirektør i Bygg21.

I Bygg21-strategien kommer det fram at byggenæringen kan øke produktiviteten med 20 prosent. Det største potensialet ligger i bedre lpanlegging og bedre samarbeid mellom aktørene i næringen.

– Næringens bedrifter må bli flinkere til å samarbeide. Det forplikter vi oss til gjennom denne strategien, sier Eiken som også er direktør for Rom Eiendom A/S.

 

Strategiens innhold:

Bygg21-strategien inneholder mål og tiltak på en rekke områder som innovasjon, kunnskapsoverføring, rekruttering, bærekraft og konkurransekraft. Samarbeidsprogrammet ønsker å styrke den industrielle konkurransekraften og redusere energi- og miljøbelastningen fra næringen. Blant annet ønsker Bygg21 å gjøre en forskningsmessig studie av vilkårene for innovasjon i byggenæringen.

Bygg21 ønsker en utvidet satsing på bærekraftige og energismarte bygg. Flere pilotprosjekt må til for å sette nye standarder og bli demonstrasjonsobjekt. Strategien peker på behovet for en mer systematisk etter- og videreutdanning for å øke næringens kompetanse og seriøsitet. Andelen medarbeidere med fagutdanning må økes.

Bygg21 ønsker bedre bransjenormer i produksjons- og byggeprosess og gode indikatorer på hvordan gode bygg kan øke produktiviteten til de som bruker byggene. Dette er noen av målene strategien skisserer.

– Byggenæringen er en av Norges aller viktigste næringer. Gode bygg gir et godt samfunn. Jeg er derfor glad for at byggenæringen ønsker et felles løft, sa Kommunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, da han mottok strategien.

 

Om bygg21

Bygg21 er byggenæringens og myndighetenes samarbeidsprogram for å utvikle en kunnskapsbasert, mer effektiv og bærekraftig byggenæring. Bygg21 har et sekretariat underlagt Direktoratet for byggkvalitet og et styre utnevnt av kommunal og moderniseringsdepartementet.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår