JMs spreke superveteran

 
JMs spreke superveteranBildet: - Å omgås unge kollegaer gir meg energi og motivasjon i jobben, selv om de sikkert begynner å bli lei meg nå, humrer han. Foto: Bjørn Laberg
I nesten 65 år har Per Grothaug viet sitt liv til bygg- og anleggsbransjen. Den joviale hornindølen nærmer seg 80 år, og teller nå på knappene om han kanskje snart skal tre inn i pensjonistenes rekker….

Av Bjørn Laberg

- Det er vel på tide å gi seg snart, kanskje? sier han spørrende, med et lurt smil om munnen.
Undertegnede, som uten blygsel ville ha omfavnet en eventuell AFP-ordning ved fylte 58, og som har våte drømmer om et bekymringsløst liv med frokost-tv, slækk joggebukse, daglig fyrstekake og formiddagsbingo, hadde selvsagt svart med et rungende JA, selvsagt Per! Go for it!

- Gir meg energi
Men for Per Grothaug er jobben hos boligutvikleren og entreprenøren JM noe han virkelig gleder seg til å utføre. Pliktoppfyllende. Hver dag.
- Det er dette som holder meg såpass frisk som jeg er, to hofteoperasjoner til tross. Å omgås unge kollegaer gir meg energi og motivasjon i jobben, selv om de sikkert begynner å bli lei meg nå, humrer han.
Byggfakta treffer den spreke 79-åringen på JM sitt store boligprosjekt ved Grefsen stasjon. Her er Grothaug anleggsleder for alt av grunnarbeid, betong, stål, pæling og spunt. Med en drøy mannsalder i bygg- og anleggsbransjen, har Grothaug uvurderlig kompetanse og erfaring å dele med sine medarbeidere.

Krav og dokumentasjon
- Hvordan opplever du bransjen av i dag, kontra når du kom inn i denne næringen for over 60 år siden?
- Det har jo skjedd en merkbar utvikling av rutinene ved et byggeprosjekt, særlig på kontroll- og dokumentasjonsbiten. Før i tiden, uansett størrelse på bygget, var vi to arbeidsledere. I dag har vi tolv på dette prosjektet. Mye av dette innebærer oppfølging, møter, dokumentasjon, sjekklister, rapporter og kvalitetskontroll. Men med stadig strengere miljø-, energi- og tetthetskrav, samt at avanserte tekniske installasjoner skal implementeres, ser jeg jo nødvendigheten av et fungerende kontroll- og dokumentasjonsregime, sier Grothaug.
Allerede som 14 åring, hjemme i den lille bygda Hornindal i Møre og Romsdal, var Grothaug mer enn klar for arbeidslivet.

Kraftlinjebygging
- Foreldrene mine ville at jeg skulle begynne på realskole, mens jeg på min side ville snarest mulig ut i arbeidslivet, smiler han.
Året var 1953, og dagen etter konfirmasjonsdagen sin, dro den bestemte unge mannen til nabobygda Sykkylven for å søke lykken. Det endte i fast jobb ved en lokal møbelfabrikk, som møbeltapetserer. I tre og et halvt år, fram til han fylte atten, jobbet han her, før han søkte nye utfordringer hos entreprenøren Betonmast.
- Betonmast var store på kraftlinjebygging på den tiden, og dette ble en lærerik tid for meg, med flere store utbyggingsprosjekt på Vestlandet, Nord-Norge og Nord-Sverige, før jeg i 1960 dro i militæret. Først seks måneder på Trandum, så seks måneders FN-oppdrag på Gaza-stripen, sier han.

Starten på byggkarrieren
Mens han tjenestegjorde på Gaza, fikk han brev fra Betonmast, om at de gjerne ville ha ham tilbake i linjebygging, etter endt militærtjeneste.
- De mente vel at jeg hadde gjort en OK jobb for dem, smiler han beskjedent.
Etter noen år i Betonmast, og senere også i Vestlandske Kraftsamband, gikk turen til hovedstaden og jobb hos Akerselvens Maskinverksted.
- Bedriften holdt til i Waldemar Thranes gate, før den flyttet til Østre Akers vei. Dette var starten på min karriere innen bygg. Året var 1968, og vi fikk være med på noen store byggeprosjekt, blant annet flere store verkstedhaller i stål. Vi bygde dessuten et svært overvåkningsanlegg mellom noen fjelltopper i Nord-Norge. Siden dette var et hemmelig militæranlegg, måtte vi skrive under på et taushetsløfte rundt prosjektet. Så det få være nok info til deg at anlegget var lokalisert «et sted i Nord-Norge», smiler han lurt.

Uten sikring
For å gjøre en lang CV kort, har Grothaug senere fortsatt byggkarrieren i Robertson Nordisk, som monteringsleder av industrihaller, med prosjekter på store deler av Østlandet. Etter ni år her gikk turen videre til Byggholt AS i 1979, før Grotheims nåværende arbeidsgiver, JM, kjøpte Byggholt i 1998.
- Hva mener du er det mest positive som har skjedd i bransjen, i din lange fartstid?
- HMS-fokuset, som nå er godt innarbeidet i alle ledd, er et stort fremskritt. Da jeg drev med linjebygging i min ungdom, var dette helt fjerne problemstillinger. Vi brukte hverken vernesko, hjelm eller belte i arbeidshverdagen vår. Å jobbe 50 meter over bakken, uten sikring, var helt kurant, slik vi så det. Det var rett og slett flaut å vise seg med belte oppe i høyspentmasten, Samtidig var det et lite praktisk hjelpemiddel, siden vi hele tiden var i bevegelse under monteringsarbeid, mener han.

Norsk språk i mindretall
Grotheim peker også på forbedret lønnssystem som et fremskritt for bygningsarbeidere.
- Å få forutsigbar fastlønn, og dermed slippe utryggheten rundt akkordmålinger som sjelden gikk i hop, samt «skippertak-mentaliteten» som rådet tidligere, er også en positiv endring jeg hilser velkommen. Alle våre timelønte her i JM er på fastlønn, understreker han.
- Er det noe du mener har gått den gale veien?
- Rekruttering og språket, kommer det kontant fra Grothaug.
- Jeg synes jo det er synd at forholdsvis få norske ungdommer tar yrkesfaglige studieretninger. Det gjenspeiles ute på byggeplassene rundt om i landet, hvor du snart ikke hører norsk språk. Med så mange nasjonaliteter, blir den daglige dialogen til tider vanskelig. Når det hos enkelte skorter både på norsk- og engelskkunnskaper, kan det by på utfordringer. Jeg vil ikke påstå at det går på sikkerheten løs, men misforståelser på grunn av språkbarrierer kan i det minste føre til irritasjon og tidstyveri, mener han.

Forbilledlig
Veteranen synes å sjonglere både språkutfordringer og potensielle irritasjonsmoment forbilledlig på den hektiske byggeplassen på Grefsen, men innrømmer likevel å ha en liten begrensning i hverdagen.
- Jeg er så dårlig på data, sukker han.
- Heldigvis har jeg ungdom rundt meg som har fått datakunnskap inn med morsmelken. De hjelper meg, og så hjelper jeg dem med mer praktiske tema. Det er en utmerket ordning, sier en lattermild og uforskammet ungdommelig 79-åring, før han nærmest småløper ned til byggegropa igjen.

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår