Italienere med beste Rødberg-forslag

 
Italienere med beste Rødberg-forslagBildet: Det italienske arkitektkontoret Space Travellers Architects vant Europan-konkurransen med det beste forslaget for Rødberg sentrum.
Unge italienske arkitekter vil gjøre Rødberg sentrum til et sosialt og attraktivt sted for både fastboende og hyttefolk.

For nærmere to år siden ble Rødberg valgt ut til Europan – en stor europeisk arkitektkonkurranse for arkitekter under 40 år. Konkurransen arrangeres annethvert år med nærmere 50 deltakende kommuner i Europa som leverer inn tomter og problemstillinger som arkitektene kan levere løsningsforslag til.

- Nå er vinnerne kåret, og det var det italienske arkitektkontoret Space Travellers Architects som hadde det beste forslaget for Rødberg, heter det i en pressemelding fra DOGA.

Design og arkitektur Norge (DOGA) er representert i styret i den norske delen av Europan, og 2. og 3. desember var vinnere, kommuner og juryen samlet i DOGAs lokaler til prisutdeling og workshoper for å stake ut veien videre. Vinnerprosjektene stilles ut på DOGA fra 9.–12. desember.

Vinnerne foreslår blant annet at det bygges et flerbrukshus i sentrum av Rødberg. Prosjektet inneholder også forslag til nye sosiale møteplasser, boliger, et nytt beredskapssenter og ladestasjon for elektriske kjøretøy. Lokaliseringen av flerbrukshuset skaper et nytt tyngdepunkt, og vil endre måten sentrum brukes på. Arkitektene har også lagt vekt på å ivareta Rødbergs historie som kraftkommune gjennom koblinger til den gamle kraftstasjonen.

Hvert deltakerland i Europan har en egen nasjonal jury som vurderer forslagene. Den norske juryen er ledet av arkitekt Gisle Løkken. Juryen mener at vinnerforslaget for Rødberg er modig og gjennomtenkt, og at det kan være starten på en ny giv for Rødberg.

I tillegg til Rødberg, deltok også Kautokeino og Raufoss i den norske delen av konkurransen. De tre stedene mottok til sammen 51 besvarelser. I Kautokeino ble det kåret to likeverdige vinnere, et tysk og et norsk arkitektkontor, mens det i Raufoss var et italiensk arkitektkontor som gikk av med seieren. Europan 15 går nå over i en fase der vinnerteamene og kommunene skal samarbeide om gjennomføring av oppdragene.

Om Europan:

Europan er verdens største plan- og arkitektkonkurranse for yngre arkitekter, landskapsarkitekter og planleggere. Konkurransen arrangeres annethvert år med nærmere 50 deltakende byer i Europa. Stiftelsen Europan Norge organiserer den norske delen av konkurransen. I styret for Europan Norge sitter representanter fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), Bergen Arkitekthøgskole (BAS), Design og arkitektur Norge (DOGA), Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og Norske arkitekters landsforbund (NAL).

Arkitektkontoret Kaleidoscope i Bergen er sekretariat for Europan Norge. Tomtesøket til konkurransen i 2021 starter snart. Kommuner kan melde inn aktuelle utviklingsprosjekter til sekretariatet allerede nå. 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår