Inngår intensjonsavtale om karbonfangst og -lagring(CCS)

 
Inngår intensjonsavtale om karbonfangst og -lagring(CCS)CEO Eldar Sætre i Equinor, og Dr. Bernd Scheifele, CEO i HeidelbergCement var godt fornøyd. (Foto Arne Reidar Mortensen Copyright-Equinor)
HeidelbergCement og Equinor inngår intensjonsavtale om karbonfangst og -lagring(CCS). De signerte i går en intensjonsavtale med Equinor ASA om samarbeid om utbygging av karbonfangst og -lagring i Norge.

Siden 2011 har HeidelbergCements datterselskap Norcem arbeidet med prosjektet om karbonlaging i sementindustrien. Gjennom både pilot- og demonstrasjonsanlegg i Brevik har det fremkommet gode resultater. Nå tar man et steg videre, gjennom en intensjonsavtale med Equinor.

Intensjonsavtalen, som ble signert i går, bygger videre på erfaringene fra Brevik-fabrikken skriver HeidelbergCement i en pressemelding.

Målsettingen er å se på mulighetene for å fange CO2fra andre fabrikker innen HeidelbergCement for lagring på den norske kontinentalsokkelen. Partene vil også fokusere på å optimalisere blant annet transportkjeden for å kunne implementere CCS som en løsning for flere europeiske partnere.

I tillegg vil partene samarbeide på andre områder som kan være med på å øke hastigheten innenfor CCS.

Neste steg er å realisere en fullskala løsning
- Vi har bevist at det går an å fange karbondioksid i Brevik, og at prosjektet er det teknisk sett mest modne innen den globale sementindustrien. Ved å skalere opp arbeidet kan vi bli en foregangsbedrift, og skape erfaringer som kan overføres til andre fabrikker, sier direktør for bærekraft og alternativt brensel i HeidelbergCement Northern Europe, Per Brevik i meldingen.

- En fullverdig verdikjede gir også en infrastruktur for lagring som blir viktig for å ta hånd om karbondioksidutslippene fra andre industrielle aktører, sier Brevik.

For Norcem innebærer det at vi kommer et steg nærmere det nødvendige utviklingssteget som CCS er for sementindustrien.

- Hvis vi får mulighet til å gjennomføre dette, vil vi ha det første CCS-anlegget innen sementbransjen på plass i 2024, med videre mulighet for andre anlegg blant annet i Sverige, innen 2030, sier Per Brevik.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår