Imponerende tretak på whisky-destilleri

 
Imponerende tretak på whisky-destilleri
Macallan destilleri og besøkssenter i Craigellachie i Speyside i Skottland er et imponerende skue. Fem engkledte åser skjuler destilleriets bølgende tak.

Det moderne bygget kombinerer tretak med glass og stål. Raskt, lyst og grønt Kerto LVL (laminert finertre) ble brukt som en del av det prefabrikkerte taket.

Bygget omfatter et besøkssenter, tre destillasjonshus og et meskehus med felles tak og glasskledt vegg. Dette gjenspeiler ønskene til Macallan-destilleriet, som siden 1824 har laget eksklusiv singlemaltwhisky. Målet var et moderne anlegg som fremstår ekte og ærlig.

– Entusiaster kan se hvordan whisky produseres, fordi maskineriet ses fra det glasskledte besøkssenteret. Arkitekturen opphøyer de vakre destillasjonskolonnene i kobber til noe spesielt, sier Toby Jeavons, prosjektarkitekt hos Rogers Stirk Harbour + Partners, et renommert internasjonalt arkitektkontor med ansvar for arkitekturen.

– Vi ønsket å feire at dette er ærlige materialer i stedet for å skjule takkonstruksjonen med en himling, sier Jeavons i en pressemelding.

Taket består av en vaffelkonstruksjon i tre, støttet av en stålkonstruksjon. Tredelene ble produsert ved Wiehag-fabrikken i Østerrike. Glulambjelkene bruker Kerto LVL som vegger på begge sider, og trekantede Kerto LVL-plater er brukt som takplater.

– Kerto LVL er et svært godt konstruert tremateriale fordi man kan stole på materialdimensjonene, sier Johannes Rebhahn, Sales Director International Timber Projects i Wiehag, som var ansvarlig for å bygge taket.

Det tok bare seks måneder å bygge Macallan destilleri og besøkssenter. Det var en nøye koordinert operasjon, fordi taket inneholder drøyt 3600 bjelker og 2500 takplater.

– Generelt sparer man gjerne tid på å bygge et annet sted enn på byggeplassen. Når man foretar prefabrikasjon som kapping på fabrikken og legger opp til at skjøtene skal være enkle, får man et enklere, tryggere og mer kostnadseffektivt liv på byggeplassen, fortsetter Rebhahn.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår