Ikke mer diesel og gass i Veterinærbygget

 
Ikke mer diesel og gass i VeterinærbyggetVeterinærbygget reiser seg. Foto: Trond Isaksen
Statsbygg har skrudd på miljøvennlig fjernvarme i Veterinærbygget som er under oppføring på Campus Ås. Bygget skal bli et passivhus.

Dette vil kutte utslippene på byggeplassen med rundt 600 tonn CO2 i året.

- Fornybar varme fra Statkrafts fjernvarmeanlegg skal forsyne Statsbyggs største byggeprosjekt med varme både under byggefasen og når bygget står ferdig i 2020, sier Per Roar Nordby, assisterende prosjektdirektør i Statsbygg, i en pressemelding.

Slutt med diesel og gass
Fossilfrie byggeplasser er et viktig tiltak for å redusere klimagassutslippene. Vanligvis brukes diesel- og gassaggregater til tørking og oppvarming av byggeplasser, men fra og med i dag vil de første delene av det 63.000 kvadratmeter store byggeprosjektet varmes opp av fornybar fjernvarme.

Det nye Veterinærbygget på Campus Ås skal bli et passivhus og fjernvarmeanlegget skal forsyne bygningen med miljøvennlig energi. Kontrakten med Statkraft er på 5 GWh fornybar varme, det vil si like mye energi som det forbrukes i 250 husstander på et år. Anlegget varmer også opp resten av NMBU og kommunale bygg i Ås sentrum.

Biobrenselen som brukes i fjernvarmeanlegget består av kortreist treflis fra nærområdet.

Veterinærbygget
Det nye veterinærbygget består i realiteten av åtte sammenknyttede bygninger med tilsammen 2400 rom. Det vil inneholde tradisjonelle undervisningsarealer, kontorer, bibliotek og kantine. I tillegg vil det romme spesialarealer som laboratorier, dyrestaller, dyrehospital og akvarier m.m. Smittevernhensyn og internt arbeidsmiljø krever avanserte tekniske installasjoner og gode bygningstekniske løsninger for å skille mellom arealer med smittefarlig materiale og øvrige arealer. Anskaffelse av brukerutstyr til veterinærbygget gjennomføres som et eget prosjekt, det samme gjelder uteområdene.

Brukerutstyr
Veterinærbygget vil inneholde avansert utstyr til forskning, diagnostisering og behandling av dyr ved siden av utstyr til undervisning og administrasjon.

Kostnadsrammen for brukerutstyrsprosjektet er på over 1 milliard kroner og omfatter utstyr til Veterinærbygget og Senter for husdyrforsøk.

God samordning med byggeprosjektet er vesentlig for å få en optimal helhetlig løsning. Det legges stor vekt på arbeid med dette. Utstyret som har påvirkning på bygget må anskaffes tidlig for å sikre at bygg og utstyr tilpasses hverandre. Den største andelen av budsjettet for utstyrsinnkjøp(ca. 65-70 prosent) omfatter løst utstyr som anskaffes fra 2018. Arbeidene med brukerutstyr vil pågå helt frem til bygget åpner for ansatte og studenter i 2020.


Fakta
Oppdragsgiver: Kunnskapsdepartementet
Brutto bygningsareal:
63.100 kvm (Veterinærbygget, inkl. Fellesbygget på 2.100 kvm)
11.800 kvm (Senter for husdyrforsøk)
Byggestart/ Ferdigstilling: 2013/2020
Status: Byggefase
Kostnadsramme: 6,9 mrd. kr
Prosjektnummer: 1000501 og 1000502


 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår