Ikke brudd i Regjeringskvartalet

 
Ikke brudd i RegjeringskvartaletKlagenemnda for offentlige anskaffelser, KOFA, mener det ikke var brudd på reglene i forbindelse med plan- og designkonkurransen i Regjeringskvartalet. (Ill: Statsbygg/team Urbis).
Klagenemnda for offentlige anskaffelser, KOFA, har konkludert med at det ikke var brudd på reglene for rådgiverhabilitet, da det ble kåret en vinner i plan- og designkonkurransen om Regjeringskvartalet.

KOFA tok både stilling til spørsmål om rådgiverhabilitet for vinneren av konkurransen og til forvaltningslovens regler om oppdragsgiverhabilitet. Det var i forbindelse med kåringen av en vinner i plan- og designkonkurransen om Regjeringskvartalet, at det ble levert klage til KOFA fra flere av de andre deltakerne i konkurransen.

Det ble for det første hevdet at vinneren av konkurransen skulle ha vært avvist, da de gjennom tidligere arbeid i reguleringsplanfasen hadde fått et klart konkurransefortrinn som ikke senere var blitt utjevnet.

For det andre ble det hevdet at tre av Statsbyggs ansatte var inhabile på bakgrunn av at de samarbeidet tett med nøkkelpersoner fra valgte leverandør ifm. reguleringsprosessen. Ingen av disse påstandene førte frem i KOFA, skriver bransje- og arbeidsgiverforeningen Arkitektbedriftene på sine sider.

I avgjørelsen skriver KOFA at:

"Det å bidra i forberedelsen av en konkurranse ved å utarbeide grunnlagsdokumenter, er normalt i seg selv ikke til hinder for å delta i den samme konkurransen. Hvorvidt rådgiveren har fått et klart konkurransefortrinn som ikke er utjevnet, beror på en konkret vurdering, hvor en rekke momenter kan være relevante".

Noen av disse momentene er ifølge KOFA:

  • Hvor lett er det for andre å tilfredsstille de tekniske spesifikasjoner som er valgt?
  • Er de valgte spesifikasjoner naturlige ut fra oppdragsgivers behov?
  • Får rådgiveren en stor tidsmessig fordel ved utarbeidelse av sitt tilbud?
  • Har rådgiveren mottatt informasjon om oppdraget som ikke er blitt gjort tilgjengelig
  • for de andre tilbyderne?

Hvordan påvirker valget rådgiverens mulighet til å vinne konkurransen?

Vedrørende spørsmålet om de tre ansatte hos Statsbygg var inhabile i evalueringen av forslagene kom KOFA til at det ikke forelå "særegne forhold" som er "egnet til å svekke tilliten til deres upartiskhet", slik det heter i Forvaltningslovens § 6, andre ledd.

KOFA fant ikke at noen av de tre ansatte hadde en egeninteresse i utfallet av konkurranse og ei heller noen personlig tilknytning til noen hos vinneren. De skriver videre at: "I fraværet av andre former for tilknytning, er det klare utgangspunktet at et kollegialt forhold ikke fører til inhabilitet".

Hele KOFA-avgjørelsen finner du her

 

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår