Hydro må rydde opp i Gunneklevfjorden

 
Hydro må rydde opp i GunneklevfjordenSjøbunnen i Gunneklevfjorden ved Porsgrunn er forurenset av blant annet kvikksølv, dioksiner og furaner. Foto: Thynning, Hydro.
Sjøbunnen i Gunneklevfjorden i Telemark er kraftig forurenset fra tidligere utslipp. Miljødirektoratet pålegger Norsk Hydro ASA å rydde opp før 2022.

Bunnsedimentene i Gunneklevfjorden er forurenset av ulike miljøgifter fra tidligere industrivirksomhet på Herøya i Porsgrunn.

Store deler av fjordbunnen består av et hvitt og veldig bløtt slam av magnesiumhydroksid.

Dekker til over 100 fotballbaner
– Det har vært et omfattende arbeid for å finne egnet metode for å rydde opp. Hydro må dekke til sjøbunnen med rundt 20 centimeter masser for å isolere miljøgiftene, slik at dyr og planter igjen kan etableres i fjorden, sier avdelingsdirektør Signe Nåmdal i Miljødirektoratet.

Områdene som det gis pålegg om å dekke til, utgjør 760 mål.

God miljøtilstand i 2027
Grenlandsfjordene er blant de 17 prioriterte områdene i den nasjonale handlingsplanen for opprydding i forurenset sjøbunn.

– Målet er å oppnå god miljøtilstand i Gunneklevfjorden innen 2027. Sjøbunnen skal da være et godt leveområde for vannlevende dyr og planter. Det skal brukes en velutprøvd metode i oppryddingen som gir et varig og godt resultat, sier Signe Nåmdal.

Det foreligger planer om å etablere nytt land på Herøya ved utfylling i Gunneklevfjorden. Herøya Industripark skal etter planen gjennomføre tiltaket. Utfyllingen bør i størst mulig grad skje før tildekking av forurenset sjøbunn, slik at ren sjøbunn ikke forurenses på nytt.

 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Nytt om navn

Vis alle

  

Bygg Reis Deg 2017

Vis alle

  

Prosjektnyheter

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår