Hvordan industrialisere unike bygg?

 
Hvordan industrialisere unike bygg?John Haddal Mork har utarbeidet et program som skal få arkitektens tegninger til å snakke med produsentens maskiner og «produsere på oppskrift». Her er en prototyp på en løsning i en bardisk som er tegnet på denne måten. Bildet til høyre: Rallar-arkitektene John Haddal Mork, Anders Gunleiksrud og Thea Hougsrud. Foto: Woodworks!
Rallar Arkitekter samarbeider med lokale produsenter om nye hi-tech løsninger for å bearbeide kortreist tre. Parametrisk design, CNC-maskiner og fersk doktorgrad står sentralt.

Første utfordring arkitektene sliter med er at dagens systemer ikke sikrer at byggene blir som arkitekttegningen. Dette ble utgangspunktet for Rallars John Haddal Morks doktorgrad.

– Dagens systemer har for mange manuelle trinn. De tar både mye tid og fører til mange feil. Det gjør at de ferdige byggene ikke blir som arkitektene opprinnelig tenkte. Beste måten å løse dette på er å automatisere prosessen fra tegnebordet til ferdig bygg mest mulig. Da vil også arkitekttegnede bygg kunne produseres mer rasjonelt og rimelig. Men for å få en effektiv kjede må arkitektenes designprogram kunne «snakke med» maskinene hos materialprodusentene, sier John Haddal Mork i en pressemelding.

Mork prosederte nylig sin doktoravhandling om nettopp dette.

Fra idé til ferdig bygg

Haddal Mork er relativt nyutdannet arkitekt, men startet egen praksis allerede under studiene, sammen med to medstudenter. Noe som er blitt til Rallar arkitektbyrå ved sjøsiden i studiebyen Trondheim. Disse var tidlig opptatt av å følge idéene sine hele veien til ferdig bygg. Det nyutviklede programmet er således et godt verktøy for å sikre at virkeligheten likner mer på tegningene de legger så mye arbeid i.
– Folk betaler arkitekter for å tegne unike bygg der man vil sikre funksjonalitet og estetikk for å få gode rom. Men når arkitektene gir fra seg tegningene til entreprenører og byggherrer, mister vi mye av kontrollen over det som skjer videre i byggeprosessen. Det liker vi dårlig. Derfor har vi i Rallar som mål å være med hele veien. Det er jo ingen vits i å bruke arkitekt, hvis noen andre finner på noe annet underveis, mener Mork.

Kortreiste materialer

Mork innser at det krever mer av arkitektene.
– Vi må kjenne hele kjeden, fra produsenter og materialleverandører til byggherrer og entreprenører, påpeker han. Dette passer godt sammen med det andre målet til Rallar; å bruke mer lokale produsenter og kortreiste materialer, en trend han syns bare ser ut til å forsterke seg. 
– Det har vært en økende miljøtrend i samfunnet over tid å bruke mer kortreiste produkter, og korona-situasjonen har bare forsterket dette ønsket om å være med selvforsynt. Dette tror vi vil vedvare også etter korona. Stadig flere vil spørre hvor produktene de kjøper er laget, og da vil vi stå klare med gode løsninger, sier Mork.
Derfor samarbeider han og hans kollegaer med flere lokale produsenter om både unike uttrykk og rasjonelle prosesser.

Rasjonell produksjon

For produksjonen må bli mer rasjonell, hvis arkitektenes idéer ikke skal bli for dyr og forbeholdt signalbygg, mener Mork. Målet er å standardisere det unike.
– Den italienske arkitekturhistorikeren Mario Carpo forteller hvordan menneskeheten startet med å lage det unike håndverket i «the age of handmade». Så kom den industrielle revolusjon der det håndlagde ble byttet ut med det masseproduserte og like i «the age of machine made». Nå er vi imidlertid teknologisk i en situasjon der vi kan dyrke fordelene av begge deler nemlig i «the age of of digtally made». Ved hjelp av parametrisk design og fantastiske såkalte CNC-maskiner (Computer Numeric Control) kan vi masseprodusere unike produkter, men på en rasjonell måte. Det er litt som å 3D-printe hus, forklarer Mork entusiastisk.

Fra parametrisk design til praktisk produksjon

Parametrisk design er det nyeste digitale tegneverktøyet til arkitektene og Mork brukte sin doktorgrad på å utvikle et program som gjør dette systemet enda mer effektivt opp mot produsentene. –  I programmet kan du gjøre visuelle forandringer og samtidig vil alt som blir påvirket av forandringen endre seg, alt ved hjelp av en algoritme som bygger såkalt parametrisk, forteller Mork og viser en tegning på PC´en.
– Her kan jeg løfte mønet en meter med et tastetrykk som medfører at resten av bygget tilpasses den nye høyden, for eksempel knuter og andre konstruksjonstekniske data. Systemet er slik at endrer du input, forandres output. Plattformen i programmet er fast og oppå den programmerer man hvert enkelt bygg, men selvsagt er det overføringsverdi mellom prosjektene, viser Mork som ikke er alene om bruke denne metoden.
– Bransjen er på vei inn i denne arbeidsmåten. Store arkitektbyråer som Snøhetta, Helen og Hard og BIG arbeider aktivt med slik parametrisk modellering, men med mitt program, kan altså disse modellene i større grad overføres til den praktiske produksjonen, forklarer Mork.

Samarbeider om bruk av tre

For å utvikle prosesser med masseproduserte unike løsninger samarbeider derfor Rallar blant annet med lokale produsenter av deres yndlingsmateriale, – nemlig tre.
– Ja, vi har utviklet en nisje for bruk av tre her. Det begynte i studietida. Da tok vi på oss praktiske prosjekter, og det første var et naust, der byggeskikken var tre. Kollegaen min Anders er tømrer, så å bruke tre var naturlig både på naustet og andre prosjekter. Og da vi som studenter fikk i oppgave å lage piren i Kjøpmannsgata, tenkte vi for første gang på hvordan vi kan bruke tre på andre måter. Siden har det bare ballet på seg og blitt en del av vår merkevare, forteller Mork.

Nylig meldte de unge arkitektene seg inn i Woodworks!-klyngen for å etablere et større nettverk med leverandører og produsenter av byggematerialer i tre. Det bidrar til målet om at de som arkitekter får være med hele veien fra tegning til ferdig bygg. Og har ført til samarbeid med produsenter om prosesser på veien inn i «the digitally age» – nemlig masseproduksjon av det unike.

– Vi vil være arkitektene som skaper unike arkitekttegnede bygg i tre med kortreiste miljøvennlige materialer – uten at det blir for dyrt. Dessuten skal du være sikker på at det ferdige bygget blir som tegninga. Det skal være vårt varemerke, sier Mork avslutningsvis i pressemeldingen.
 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår