Hvordan flytte en elv?

 
Hvordan flytte en elv?Bildet: : Nå er den øverste delen av Stangelandsånå, i Lunden, fornyet i et strekk på cirka 400 meter, gjennom et område regulert til bebyggelse. Foto: Richard Riska.
Sandnes kommune har flyttet et strekk av Stangelandsånå fra en gammel kulvert til en ny, og samtidig gjennomført nok et klimatilpasningstiltak.

Av Inger Anita Merkesdal  

For å løse utfordringer knyttet til infrastruktur, plassering og vannføring, utviklet Skjæveland Cementstøperi en ny type firkantrør. Stangelandsånå er ett av to større vannløp som går gjennom Sandnes sentrum. Elven starter som et åpent bekkeløp og har i en årrekke blitt ført via kulvert til Gandsfjorden. Nå er den øverste delen av Stangelandsånå, i Lunden, fornyet i et strekk på cirka 400 meter, gjennom et område regulert til bebyggelse. I grøften ligger også en stor spillvannsledning, drikkevannsledning og annen infrastruktur.

Fire punkter som oppsummerer behov og utfordringer i prosjektet:

1. Grunnet kommende boligbygging, et prekært behov for utbedring av hovedkloakken som lå i rør inne i kulverten, ønsket om å åpne elveløpet i tilknytning til en kirkegård og et parkområde, samt nødvendigheten av å forebygge skader forårsaket av økte og uforutsigbare nedbørsmengder som følger av klimaendringene, iverksatte Sandnes kommune omleggingen av Stangelandsånå.

2. I området er det foruten kulverten betydelige mengder nedgravd infrastruktur. I tillegg var det nødvendig å ivareta en kryssende vei og bebyggelse på begge sider.

3. Røret måtte være romslig nok til å kunne ta opp store nedbørsmengder, selv om det var lite å gå på i høyden.

4. Fordi det er stigning, store retningsendringer og tett bebyggelse på begge sider av grøfta må rørene kunne av-vinkles både horisontalt og vertikalt.

Forut for arbeidet henvendte Sandnes kommunes prosjektleder Odd Arne Vagle seg til markedet, bare for å oppdage at det ikke fantes et produkt som svarte til kommunens behov. Derfor utlyste kommunen en konkurranse. Den vant Skjæveland, som ifølge Vagle gjorde en betydelig designjobb. Internasjonalt har firkantede rør eksistert lenge, men det har ikke vært en tradisjon for dette i Skandinavia.

Les hele denne reportasjen i Byggfakta nr. 3, som er ute hos abonnentene over Påske.


 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår