Hvordan blir bransjen påvirket av Covid 19?

 
Hvordan blir bransjen påvirket av Covid 19?Illustrasjonsbilde: Getty Images
Byggfakta har et bedt leserne om tilbakemelding på hvordan koronasituasjonen har slått ut for den enkelte bedrift . Totalt har vi fått tilbakemeldinger fra 236 bedrifter. Her er de viktigste funnene.

Av Pål Engeseth

Circa 20 prosent av bedriftene som har svart på undersøkelsen forteller at de ikke har blitt påvirket omsetningsmessig av pandemien. Av de som har fått endret omsetning svarer 12,3 prosent at de har hatt en positiv omsetningsøkning på bakgrunn av pandemien, mens hele 87,7 prosent av de som er påvirket mener de har fått et omsetningsfall de siste månedene på grunn av pandemien.

Lavere oppdragsmengde

Noen av de som er påvirket med redusert omsetning, begrunner dette med at hjemmekontor ikke er like effektivt i alle ledd, og at barnepass har påvirket effektiviteten. Andre har blitt stengt ned i en periode på grunn av smitte og karantene. Noen melder også om lavere oppdragsmengde og permitteringer og oppsigelser. I besvarelsene er det bedrifter som har hatt over 60 prosent omsetningsøkning og bedrifter som har hatt mer enn 50 prosent nedgang. Mange bedrifter har foreløpig svart «vet ikke», noe som medfører at snittet for de som har opplevd oppgang og nedgang blir registrert med svært lave verdier.

Demografi

Av bedriftene som har svart, utgjør de utførende (entreprenører og underentreprenører) over 52 prosent. Rådgivendeingeniører og Arkitekter utgjør over 41 prosent, mens leverandører og annet utgjør resten. Oslo har 25 prosent andel av bedriftene som har svart, med Viken på 19 prosent. Alle fylker er representert. En tredjedel av svarene er fra daglig leder, mens prosjektledere er den største gruppen med besvarelser med hele 44 prosent andel. Resterende fordeler seg mellom flere andre grupper.

Andre funn

Over 65 prosent av bedriftene har nå laget en plan på hvordan bedriften skal jobbe fremover. For mange bedrifter handler dette om tilbakeføring og få folk tilbake på jobb. Mange nevner spesielt å følge nasjonale råd om smittevært som tiltak som er med i planen, mens noen bedrifter erkjenner at de har permittert kollegaer og kutter kostnader. Enkelte av de spurte bedriftene er åpne på at de har lagt om strategien, hvor de prioriterer spesielle typer prosjekter, enkelte markedssegmenter eller har endret prisstrategi. Noen bedrifter fordeler jobbene annerledes og har stoppet all bruk av overtid. Flere bedrifter forteller at de bruker mer ressurser på markedsføring i, for dem, viktige segmenter. Mange bedrifter nevner at de gir pristilbud til flere enn tidligere, for å sikre seg nok jobber.

Tror på fremtiden

Mange av bedriftene vi har spurt tror på fremtiden, og forteller at de kommuniserer klart og tydelig at hjulene skal holdes i gang og at de tror på fremtiden. Nesten 55 prosent av bedriftene tror at de vil være tilbake i «normal» tilstand i løpet av 3 måneder, mens 22,4 prosent tror det tar 6 måneder og 22,4 prosent tror det tar enda lenger tid.

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår