Hvem vinner Betongtavlen?

 
Hvem vinner Betongtavlen?Bildet: Undervannsrestauranten i Spangereid ved Lindesnes er en av de nominerte finalistene til å vinne Betongtavlen. Foto: Kjartan Bjelland
Betongtavlen er en høythengende og anerkjent utmerkelse som gis til byggverk hvor betong er anvendt på en miljømessig, estetisk eller teknisk fremragende måte.

Det er Norsk Betongforening og Norske Arkitekters Landsforbund som står bak Betongtavlen. Årets finalister har alle sterke kvaliteter og spenner vidt i form og innhold.

Finalistene til årets betongtavle er: Farris bru, Powerhouse Brattøra, sommerhus i Storfjord, Teglen – Spikkestad kirke og kultursenter, samt undervannsrestauranten Under. Betongtavlen deles ut på et arrangement den 21. november på Felix Konferansenter i Oslo

Farris bru
Farris bru er blitt et landemerke for Larvik med sitt V-formede betongtårn som rager 70 meter høyt. Brua er den eneste skråstagbrua i Norge med buet veibane, og det er lagt vekt på gode siktlinjer og utsyn fra brua, spesielt mot vannet. Det er en helhetlig utforming av alle bruas elementer som tårn, pilarer, brubane, stagfester, landkar, rekkverk osv. Hovedelementene er utført i betong og har meget kompleks geometri.

FAKTA:

Byggherre: Statens Vegvesen
Arkitekt: L2 Arkitekter
Byggteknisk rådgiver: Rambøll Norge
Entreprenør: Implenia og PNC
Betongleverandør: NorBetong

Powerhouse Brattørkaia
Powerhouse Brattørkaia er verdens nordligste kontorbygg bygget som plusshus. Det skal produsere mer energi enn det som går med til drift og til det som er bundet i alle materialer. Bæresystemene er i plasstøpt betong med etterspente dekker. Det ble utviklet en egen «hybridbetong» som har et meget lavt karbonavtrykk og som er med på å sikre at energiregnskapet går opp. Betongdekkene spiller også en viktig rolle som termisk masse, som gjør at behovet for oppvarming og kjølig blir redusert, og at temperatur og inneklima blir behagelig.

FAKTA:

Byggherre: Entra
Arkitekt: Snøhetta
Byggteknisk rådgivning: Thilt engineering
Betongentreprenør: Skanska
Betongleverandør: Unicon

Sommerhus i Storfjord
Sommerhuset er et prosjekt godt utenom industristandard, og med støpearbeider av høy vanskelighetsgrad, kun synlige flater og kompleks geometri, som omfatter integrerte møbelelementer, karmer, falser og samtlige tekniske installasjoner. Det er også integrert med synlig fjell som del av bygget. Fritidsboligen har en slående arkitektur og har blitt brukt som scenografi i filmen exMachina og i en episode av tv-serien The Simpsons, samt at det er vist i flere arkitekturprogrammer.

FAKTA:

Byggherre: privat
Arkitekt: Jensen & Skodvin Arkitekter
Byggteknisk rådgiver: Siv.ing. Finn-Erik Nilsen
Entreprenør: Ginga Bygg
Betongleverandør: selvblandet

Teglen – Spikkestad kirke og kultursenter
Spikkestad kirke og kultursenter er en betongkonstruksjon med en «svevende» teglfasade. Innvendig er det eksponert betong som sterkest kommer frem i den høye alterveggen hvor 27 små lysåpninger kaster reflektert lys på motstående skrå betongvegg, og dragerne som går i hele byggets lengde. Betongskallet kombinert med teglkledningen gir huset dets karakteristiske form. Seremonirommene er i stor grad naturlig belyst, med overlys som treffer betong og teglstein. Aktivitetsetasjen på nedre plan har glass fra gulv til tak, med en «betongrygg» mot terrenget. Alle gulv er i slipt betong med islett av hardtregulv i spesialrom. Også alteret og døpefont utført i formstøpt og slipt betong.

FAKTA:

Byggherre: Røyken Kommune og Røyken Kirkelige Fellesråd
Arkitekt: Einar Dahle Arkitekter + Hille Melbye Arkitekter
Byggeteknisk rådgiver: Dr Tech Kristoffer Apeland AS
Entreprenør: Bermingrud Entreprenør
Betongentreprenør: TUK Entreprenør (konstruksjoner)
Bermingrud Entreprenør (alterbord og døpefont)
Betongleverandør: Unicon

Under
Undervannsrestauranten i Spangereid ved Lindesnes er blitt en attraksjon som viser de grenseløse mulighetene for betong. Bygget og restauranten har fått stor oppmerksomhet i internasjonale media takket være dens arkitektur og beliggenhet. Restauranten er den eneste av sitt slag i Europa og er bygget på et konsept viet arkitektur, gastronomi og marinbiologi. Byggeprosessen var krevende og komplisert grunnet store ytre påkjenninger, uvanlig byggemåte og utfordrende arkitektur. Det ytre betongskallet ble støpt på en lekter, før det ble senket ned i sjøen og buksert på plass. Innvendig består bygget av tre etasjer støpt i betongdekker. Den nederste etasjen har et lyst, slipt betonggulv som spiller på lag med sjøbunnen utenfor.

FAKTA:

Byggherre: Lindesnes Havhotell
Arkitekt: Snøhetta
Byggteknisk rådgiver: Asplan Viak
Entreprenør: BRG
Betongleverandør: Unicon

Les mer om Betongtavlen her

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår