Hva er et nullutslippsområde?

 
Hva er et nullutslippsområde?Illustrasjon av bomiljøet i klyngetunet i ZENs pilotprosjekt Zero Village Bergen. Ill.: Snøhetta
Ved Forskningssenter for nullutslippsområder i smarte byer (FME ZEN) har forskerne utviklet en definisjon på hva et nullutslippsområde er.

(Kilde: Sintef)

Med klimaavtalen har Norge forpliktet seg til å redusere karbonutslippene fram mot 2030. I fremtidens byer må utslipp av klimagasser ned, og derfor er utviklingen av nullutslippsområder helt sentralt. Det er nettopp dette FME ZEN jobber med.

Tar utgangspunkt i nabolaget

Den nylig publiserte rapporten Nullutslippsområder i smarte byer: Definisjon, nøkkelindikatorer og vurderingskriterier  tar utgangspunkt i nabolaget som et nullutslippsområde.

Et slikt område beskrives som følger: "Et nullutslippsområde har som målsetning å redusere sine direkte og indirekte utslipp av klimagassutslipp mot null innenfor sin analyseperiode, i tråd med et valgt ambisjonsnivå med hensyn til hvilke livsløpsmoduler og bygnings- og infrastrukturelementer som inkluderes."

– Rapporten er skrevet i samarbeid med over 50 fageksperter og forskere, og vi håper at den vil bli tatt i bruk av planleggere, utbyggere og brukere av nullutslippsområder, sier forsker Marianne Kjendseth Wiik ved SINTEF Byggforsk i en pressemelding fra Sintef.

Forskerne foreslår syv kategorier et slikt område bør ha fokus på:

  • klimagassutslipp
  • energi
  • effekt
  • mobilitet
  • økonomi
  • stedskvaliteter
  • innovasjon

Hver kategori kommer med en rekke vurderingskriterier og nøkkelindikatorer som skal sørge for at området oppnår ZEN-visjonen: Å utvikle bærekraftige områder med nullutslipp av klimagasser over sitt livsløp.

Nå i første omgang blir kriteriene og indikatorene testet i senterets pilotområder. Resultatene skal samles, måles og rapporteres av ZENs partnere og andre relevante aktører. Senterets ambisjon er å kunne lære av det som skjer i pilotområdene og videreføre erfaringer til andre prosjekter.

Les rapporten her

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår