Husbanken prioriterer svanemerkede boliger

 
Husbanken prioriterer svanemerkede boliger
Svanemerkede boliger er blant de som får prioritet på lån hos Husbanken. Det vil gjøre det enklere å realisere drømmen om et grønt hjem.
Svanemerkede boliger har i 2014 status som forbilde hos Husbanken. Forbilde- og pilotprosjekter prioriteres foran lån til oppføring av vanlige, nøkterne boliger, i følge pressemelding. Husbanken har krav til universell utforming, energi og areal som må innfris i tillegg til Svanemerkets krav. Dette står i samarbeidsavtalen mellom Husbanken og Stiftelsen Miljømerking som ble undertegnet av partene i mai.
 
Mener alvor
– Vi tror at samarbeidet med Svanemerket kan bidra til at vi når et av de overordnede målene i boligpolitikken: Flere miljøvennlige boliger og bygg. Her har vi helt sammenfallende interesser, sier adm. direktør Bård Øistensen i Husbanken.
– Denne avtalen viser at Husbanken og Miljømerking mener alvor i arbeidet for å skape en mer bærekraftig byggesektor. Husbanken gjennomfører landets boligpolitikk i praksis ved å innvilge lån, og vi legger lista for hva som er de mest miljøvennlige boligene. Vårt samarbeid gjør det enklere å realisere drømmen om et grønt hjem, sier Anita Winsnes, direktør i Miljømerking. Forbildeprosjektene til Husbanken skal vise hva som er mulig med det beste av kjent kunnskap og løsninger, og ha høy kvalitet når det gjelder universell utforming, miljø, energi og byggeskikk.
 
Hele byggeprosessen
Et svanemerket hus tar hensyn til miljøet gjennom hele byggeprosessen fra råvare til ferdig hus, med særlig vekt på forebygging av fuktskader og avfallshåndtering. Huset tilfredsstiller strenge krav til råvarene, til energieffektivitet og til materialene. Særlig er det strenge krav til helse- og miljøskadelige kjemikalier.
Trevirket i et svanemerket hus kommer fra bærekraftig drevet skog, det vil si skog vi kan fortsette å høste av i all fremtid. Et svanemerket hjem er bygget for best mulig bokvalitet med minst mulig miljøbelastning.
 
Få øynene opp
Nå håper Anita Winsnes at flere får øynene opp for svanemerkede boliger ettersom de blir prioritert for lån i Husbanken.
– Fremtidens boligkjøpere ønsker å være helhetstenkende, og de vil gjerne gjøre et smart kjøp både i forhold til miljøet, helsen og samfunnet. Svanemerking er i like høy grad et kvalitetsstempel som miljøstempel. Svenskene har lenge kunnet velge svanemerkede boliger, og vi håper nå at flere norske boligkjøpere kan gjøre det samme. Bolig er en stor investering, og nå har vi også sterkere økonomisk insitament til å gjøre boligbyggingen mer bærekraftig, sier Winsnes.
 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår