HMS- og miljøfokus for pumping av betong

 
HMS- og miljøfokus for pumping av betongBildet: Målet er at enda flere av de i alt ca 400 enhetene som er i bruk i Norge, skal være medlemmer i FABEKOs pumpegruppe. Foto: Jan Eldegard
FABEKOs Pumpegruppe inviterte til Betongpumpedagen 2017 og samlet mer enn 100 personer på Scandic Gardermoen 28-29. april.

Pumpegruppens formann Stein Hov ønsket velkommen og presenterte kort de aktiviteter som er gjennomført det siste året. Det er i alt 80 medlemsbedrifter i denne gruppen og disse disponerer mellom 280 og 290 mobile og høyteknologiske betongpumper.

Målet er at enda flere av de i alt ca 400 enhetene som er i bruk i Norge, skal være medlemmer i FABEKOs pumpegruppe. Alle selskaper som arbeider med pumping av betong, møter i likhet med andre aktører på byggeplassene nye krav både til miljøforhold og strenge sikkerhetstiltak. Dette var hovedtemaene på årets konferanse.

En av de nye trendene er knyttet til byggherrers krav til utslippsfrie byggeplasser- de første prosjektene er allerede startet av Oslo kommune. Odd Olaf Schei fra Miljøstiftelsen Bellona var invitert for å gi deltagerne innblikk i hva som menes med utslippsfrie byggeplasser, hva det innebærer, og hvordan betongbransjen kan imøtekommer krav. El- og hybriddrift er på full fart inn i flere forbildeprosjekter og Schei ga eksempler på at en slik endring også kan gjøres lønnsom for betongbransjen.

Et annet tema var hvordan man skal stille krav til sikkerhet for pumping av betong på byggeplass og hvordan disse kravene kan imøtekommes. FABEKOs pumpegruppe har utviklet veileder for hvordan pumping av betong skal planlegges og gjennomføres samt en omfattende kontrollordning for utstyr. For å sikre at alle bygg- og anleggsplasser tilrettelegger for sikker betongpumping, er det imidlertid avgjørende at entreprenøren klargjør for mottak og sikker opprigging av betongpumpene. Jens Stian Johansen fra Betongtransport Øst og Jan Arild Langeid fra Skanska ga eksempler på problemstillinger på byggeplass og hvilke løsninger som er viktig å jobbe fram.

FABEKOs pumpegruppe takket også Hallvard Magerøy for arbeidet med å etablere pumpegruppen og utvikle Betongpumpedagen i Norge til å bli den største møteplassen for denne delen av betongbransjen. Det kom også fram at dette er den største samlingen av fagkompetanse på dette feltet nord for Munchen- kun Bauma er større. Hallvard Magerøy blir pensjonist men vil fortsatt holde tak i pumpegruppen utover i 2017.

På årets Betongpumpedag fikk også betongpumpeleverandørene anledning til å presentere utstyrsnyheter og hva de ser vil komme de nærmeste årene. Disse nyhetene ble støttet av en stor utendørsutstilling med betongbiler og pumper. Det vil bli spennende å følge utviklingen fram til neste års Betongpumpedag og se hvordan bransjen har tatt tak i de trendene og utfordringene som ble presentert på Gardermoen.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår