Håper på gjennombrudd for KL-tre i Kina

 
Håper på gjennombrudd for KL-tre i KinaEn kinesisk regeringsdelegasjon besøkte nylig Lindbäcks fabrik i Haraholmen i Sverige for å lære mer om moderne trehusbygging. (Foto: Byggvärlden/Maria Fäldt).
Kina viser stor interesse for svenske trehus basert på krysslaminert tre. Mye tyder på at dette kan bli en opptur for svensk eksport.

(artikkel fra Byggvärlden/Maria Fäldt)

- Jeg tror at KL-tre vil få et gjennombrudd i Kina, og til slutt ta en stor del av anleggsmarkedet. Jeg antar at det første byggeprosjektet med mange etasjer, basert på KL-tre, starter i Kina i 2019 eller 2020, sier Petri Perttula, direktør for nye forretningsprosjekter i Stora Enso.

Stora Enso er et av Europas største skogselskaper, og de er verdens største produsent av KL-tre. Nå jobber de med å oppnå et gjennombrudd for KL-tre i Kina, verdens største anleggsmarked. Stora Enso har fabrikker for KL-tre i Østerrike, og en ny fabrikk bygges for tiden ved Gruvön i Värmland.

- Stora Enso ser en mulighet til å utvide, sier Perttula.

Opp mot 12-15 etasjer

KL-tre kan bli brukt i kinesiske boligblokker, kontorer, skoler, bygninger med opp mot 12-15 etasjer.

- Det er viktig for Stora Enso at vi får til et gjennombrudd i Kina, og etterhvert tar en større del av det kinesiske markedet i konkurranse med betong. Det vil påvirke hele verdensmarkedet, sier Perttula.

- Vårt mål er at tømmer og trevirke øker og andelen av betong avtar. Stora Enso vil dele sine erfaringer med andre for å øke bruken av tre i Kina. Europeiske selskaper kan bli store leverandører til Kinas marked for KL-tre, spår Perttula.

Mye må på plass

Perttula vektlegger at det vil ta tid før KL-tre vil bli brukt i Kina. Et nytt regelverk må innføres og kinesiske bedrifter trenger erfaring med treteknologi. Et nytt økosystem må etableres i Kina med kvalifiserte selskaper som kan arbeide med trehus.

For europeiske treforedlingsselskaper er utviklingen i Kina i de kommende årene av strategisk betydning.

 - Kina er verdens største byggemarked. Potensialet er der, har Mikael Eliasson, president i Svenskt Trä, uttalt.

Det svenske selskapet deltar sammen med kinesiske myndigheter i standardiseringsarbeidet på høye bygninger i tre. Siden Kina er et stort land, har dette en sterk innvirkning på den globale standarden i ISO, den internasjonale standardiseringsorganisasjonen. En slik standard kan være av stor betydning. Det kan først og fremst har spredt i Kina og Europa, men gjør et gjennombrudd i bruk av tømmer i verden.

- En ISO-standard for å bygge trehus vil ha en stor innvirkning på verdensmarkedet, sier Mikael Eliasson.

Nytt eksportprodukt

KL-tre i Europa er hovedsakelig basert på gran og furutrær i den nordlige barskogområde. De landene som har slike skoger kan, med KL-tre, en kommende standard i Kina og en ISO-standard rett og slett få et nytt eksportprodukt.

Har selv tømmer

Svenske Wood påpeker at Kina har sine egne store skogressurser. Kina har ca. 200 millioner hektar skog, som er ti ganger mer enn i Sverige. Men Kina er et stort land med mange forbrukere, og derfor vil Kina også ha stort behov for å importere treprodukter av alle slag i lang tid framover. I de senere årene har Russland blitt Kinas største leverandør av tømmerprodukter. Men Russland har for tiden ingen egentlig produksjon av KL-treprodukter.

Svenskt Trä ser samtidig store muligheter for at tre øker sin andel av byggeproduksjon.

- Trebygninger kan ta 50 prosent av boligbyggingen, viste en undersøkelse som Linköpings universitet gjorde i 2017. Skogbruk og treindustrien har mulighet til å øke sine markedsandeler vesentlig basert på effektiv konstruksjon og en lavere karbonutslipp i forhold til tradisjonelle byggemetoder og materialer, sier Mikael Eliasson.

- Vi har også gått inn i India. Jeg forventer at de også vil ha en interesse i trekonstruksjon, akkurat som Kina, sier Mikael Eliasson.

Nylig besøkte en kinesisk regjeringsdelegasjon Lindbäcks ny fabrikk i Haraholmen, Norrrbotten og Martinsons i Bygdsiljum, Västerbotten.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår