HåndverkerBIM på baklomma

 
HåndverkerBIM på baklomma
Håndverkere kan nå ha med seg store konstruksjoner i baklomma med en ny gratis mobilapp som fungerer både offline og online.

Selv om 3D-tegninger lenge har vært tilgjengelige for de involverte partene i byggebransjen, har hele faggrupper av håndverkere ikke tatt dem i bruk, for teknologien har både vært dyr og i praksis uanvendelig for mobiltelefoner og nettbrett. Med lanseringen av Dalux FreeBIM har alle i byggebransjen nå tilgang til en gratis, brukervennlig 3D-viewer til nettbrett og mobil, som gjør det mulig å ha med seg kjempestore konstruksjoner i baklomma uansett om man er på nett eller ei.

Ekspert: Forbedrer samarbeid og øker kvalitetssikring
Ved alle større byggeprosjekter produseres det IFC-tegninger i 3D, men de brukes stort sett kun av arkitekter og ingeniører, og ender sjeldent opp i hendene på håndverkerne. Danske Dalux er best i verden på å presentere 3D-konstruksjoner på mobil, og med deres teknologi i lomma på håndverkeren vil man oppleve en rekke positive ringvirkninger i byggebransjen.

– Når en hel faggruppe endelig i praksis kan få enkel tilgang til 3D-tegninger, som ingeniører og arkitekter har hatt utbytte av i ti år, vil samarbeidet mellom rådgivere og entreprenører bli forbedret, siden alle utnytter det samme prosjektmaterialet. Kvalitetssikringen kan nå nye høyder, sier Torben Klitgaard, direktør i innovasjonsorganisasjonen BLOXHUB.

Supersykehus: Den første teknologien som kan håndtere prosjektet vårt fra mobil
Kapasiteten til å vise større konstruksjoner oversiktlig i 3D på mobil er en av årsakene til at den danske helseregion Region Midtjylland har valgt å bruke Dalux. Byggingen av «Det Nye Hospital i Vest» er over halvveis, og i 2020 åpnes det nye supersykehuset, som er budsjettert til 3,5 milliarder danske kroner (ca. 4,2 milliarder norske kroner). Tegningene bestod av 38 3D-modeller, som ble samlet på ett sted med Dalux, tilgjengelig på en vanlig smarttelefon.

– Det er den første BIM-vieweren jeg har sett som kan håndtere det 130.000 m2 store prosjektet vårt på en smarttelefon. Dalux imponerer med hvor godt den klarer 3D-fremvisningen. Andre løsninger har innbydende fremstillinger, men Dalux leverer «håndverker-BIM». Håndverkerne kan via smarttelefonen sin for eksempel se hvor rørene skal ligge når de er ute på byggeplassen. Dermed slipper de å skulle finne frem papirtegninger, sier IKT-koordinator Bjarke Kristensen fra DNV-Gødstrup.

Dalux i fremgang
København-virksomheten Dalux, som nettopp har etablert seg med kontor i Oslo, viste millionvekst i sitt siste årsregnskap, og gikk fra 5,2 til 8,2 mill. kr i bruttoresultat (6,2 til 9,8 mill. norske kr). De vil nå sette enda mer fart på bedriften, og gir derfor ut produktet sitt gratis i en såkalt «freemium»-modell.

– Vi ønsker at Dalux skal være et globalt produkt. Hele verden skal få ha glede av vieweren vår, og vi gjør den derfor gratis. Dermed vil alle ha muligheten til å se 3D-tegningene sine gratis, noe som for eksempel vil gjøre at kunder kan få en bedre forståelse for hva som blir bygget. Profesjonelle kan kjøpe premium-versjonen for å rapportere feil og lage notater, men det er altså verdens beste BIM-viewer som nå er gratis, sier Malthe Slemming, Country Manager for Dalux i Norge.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Nytt om navn

Vis alle

  

Bygg Reis Deg 2017

Vis alle

  

Prosjektnyheter

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle