Fronter naturlige materialer i byggverk

 
Fronter naturlige materialer i byggverkIllustrasjon: Gjennom flere prosjekter viser Melbye hvordan brukere, beliggenhet, funksjon og livsløpsperspektiv påvirker materialvalget. Foto: Hille Melbye Arkitekter
Architect@Work: Hille Melbye Arkitekter er opptatt av å bruke naturlige, bestandige og bærekraftige materialer i sine prosjekter. Gjennom flere prosjekter viser Melbye hvordan brukere, beliggenhet, funksjon og livsløpsperspektiv påvirker materialvalget.

Av Trond Schieldrop

– Tegl og tre er naturlige og holdbare materialer som kan gjenbrukes eller fornyes. I motsetning til teglen som er varig, massiv og robust er treverket levende, fleksibelt og fornybart. Tegl og treverk blir vakrere etter hvert som årene går, og har positive effekter for omgivelsene og brukerne, sier arkitekt Kaja Melbye, som nylig deltok på Architect@Work, der hun fortalte om fordelene med bruk av både tegl og treverk som material.

– Vi er spesielt opptatt av å tilføre små boliger kvalitet. Vi blir stadig bedt om å tegne små boliger, og vi ser at grunnleggende kvaliteter ved det å bo, har en tendens til å gå tapt jo mindre boligene blir. I denne sammenheng er stofflighet og materialitet viktig. Varmen og stoffligheten vi finner i naturlige materialer som tre, kan ha stor effekt for menneskenes helse og velvære. Bruk av tre vil derfor ha positive effekter i situasjoner der omsorg og trygghet er viktig, eksempelvis studentboliger, omsorgsboliger, sykehjem, skoler og barnehager.

Påvirker byggets uttrykksform

– Kirkerom skal derimot ha et sakralt og rent uttrykk og gi den besøkende en opplevelse av å komme vekk fra det vanlige. Viktige virkemidler er ofte lysinnslipp og abstraksjon. I tillegg skal kirkene stå i mange hundre år og representere noe evig. I denne sammenheng er tegl og betong egnede materialer, som begge åpner for et hav av muligheter hva gjelder detaljering, farger og teksturer. I tillegg blir overflatene bare vakrere etter hvert som årene går, sier Melbye.

Spennet mellom tradisjon og nytenkning

Arkitektur i spennet mellom tradisjon og nytenkning kjennetegner Hille Melbye Arkitekters arbeid.

– Ved hjelp av innsikt og kunnskap tar vi ut potensialet i hver oppgave og utvikler prosjekter som engasjerer og overrasker. Vi har bygget kompetanse siden 1955, og har i dag en bred og variert oppdragsmengde som rommer alt fra overordnet byplanlegging til enkeltbygg og interiør, sier Kaja Melbye.

Historisk har kirker og boliger vært sentrale oppdrag, men i takt med kontorets vekst har porteføljen utvidet seg til å omfatte helsebygg, hoteller, kontorer, næring, idrettsbygg og større flerfunksjonsbygg innenfor både offentlig og privat sektor.

Presser prisene
– I en verden der utviklere og entreprenører stadig presser ned prisene i sine prosjekter, og velger rimelige materialløsninger er vi takknemlige når vi får lov til å arbeide med naturlige og ekte materialer som treverk, tegl og betong som uttrykksform, påpeker Melbye.

– Vi ønsker at det vi bygger skal utstråle kvalitet, stå seg godt over tid og ha positivt effekt på de som skal bruke bygget og omgivelsene.

Miljøriktig prosjektering
Hille Melbye Arkitekter har 51 ansatte og en god miks av høy kompetanse og ansiennitet kombinert med unge krefter som utfordrer tradisjonelle løsninger.

– Vi jobber målrettet med miljøriktig prosjektering og sosial bærekraft i våre prosjekter. Vi har en dedikert faggruppe som sørger for at vi til enhver tid utvikler prosjekter med høy kvalitet. Vi vektlegger god byggeskikk innenfor gitte økonomiske rammer som vi har til rådighet, sier Kaja Melbye til slutt.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår