Frøhvelvet rehabilitert etter vanninntrengning

 
Frøhvelvet rehabilitert etter vanninntrengningDen ferdig rehabiliterte frøhvelvet på Svalbard ble i dag overlevert klippet landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad snoren sammen med administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg. (Foto: Statsbygg/Trond Isaksen).
Klimaendringene på Svalbard førte til vanninntrengning i ytre delen av tunnelen inn til det globale frøhvelvet. Nå er det rehabilitert og sikret mot et varmere og våtere arktisk klima.

Det globale frøhvelvet sto opprinnelig ferdig i 2008 etter et internasjonal initiativ om å etablere et sikkerhetslager for frø. Mandag  ble det overlevert til Landbruks- og matdepartementet.

 Den naturlige kulden var en av hovedårsakene til at frøhvelvet ble bygget på Svalbard. Varmere temperaturer som en følge av klimaendringene har imidlertid gjort at permafrosten ikke har lagt seg som planlagt rundt inngangen. Det førte til vanninntrenging i ytre del av tunnelen.

I januar 2018 startet Statsbygg arbeidet med å rehabilitere frøhvelvet. Da det ferdigstilte prosjektet i dag ble overlevert klippet landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad snoren sammen med administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg.

- Ingen andre steder er klimaendringene så tydelige som i arktiske strøk. Nå er frøhvelvet godt sikret for fremtiden, sier Nikolaisen i en pressemelding.

Drahjelp til permafrosten

Frøhvelvet ble opprinnelig bygget med et stort stålrør som tunnel fra inngangspartiet til de underjordiske lagerhallene. Løsmassene ble lagt tilbake over røret med forventning om at permasfrosten ville reetablere seg.

- Siden det ikke skjedde er massene nå gravd opp igjen og byttet ut. Stålrøret er erstattet med en kraftigere og vanntett betongkonstruksjon. Fryserør rundt og i byggegropen lager en isvegg som hjelper permafrosten å nå ønsket temperatur, sier Nikolaisen.

Utenfor frøhvelvet har Snøhetta tegnet et nytt teknisk bygg i rustende stålkledning. Tekniske anlegg og andre varmekilder er flyttet ut hit. I bygget er det også et eget rom for mottak og registrering av nye frø.

Hele verdens hvelv

Svalbard globale frøhvelv ble nylig kåret til et av de 50 mest innflytelsesrike prosjektene i verden de seneste 50 årene. Frøprøver fra mer enn 4000 plantearter ligger i de kalde og tørre fjellhallene.

Slik ivaretas genetisk materiale som er svært viktig for den globale matsikkerheten. I 2015 ble Syria det første landet til å hente deponerte frø ut fra hvelvet, etter at genbanken i Aleppo ble skadet i krigen og ikke lenger var i stand til å dyrke frø.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår