Fra aske til gjødsel og biogass

 
Fra aske til gjødsel og biogassHanne Wasmuth Brendeløkken, forsker ved SINTEF Nord AS i Tromsø, har hentet noen bøtter med aske hos Raymond Helgesen, driftsansvarlig ved Forsvarsbyggs fjernvarmeanlegget i Setermoen leir. (Foto: Forsvarsbygg)
Kan aske sammen med fiskeavfall fra havbruksnæringen gi både gjødsel og brukes i biogassanlegg?

Det er SINTEF Nord i Tromsø, som har gjennomført et forprosjekt der de har blandet asken med fiskeavfall, eller dødfiskensilasje. De ville finne ut om asken ville redusere surhetsgraden, ha en pH-regulerende effekt, på fiskeavfallet. Prosjektet heter «PreBio», og er finansiert av Regionale forskningsfond Nord-Norge.

Resultatet ble positivt, og nå ønsker forsker Hanne Wasmuth Brendeløkken i SINTEF, å gå videre med resultatet i et nytt hovedprosjekt som analyserer effekten aske har i biogassprosessen.

Brendeløkken har fått aske fra Forsvarsbygg og dødfiskensilasje fra havbruksnæringen i Nord-Norge. Begge produktene er avfall som i dag gjenvinnes i liten grad til annen virksomhet.

Gjødsel
- Undersøkelser viste at asken fra fjernvarmeanlegget i Setermoen leir holder høy kvalitet. Det var lavt innhold på skadelige tungmetaller, og askeproduktet viste seg å være gunstig å blande med avfall fra havbruksnæringen, forteller Brendeløkken i en pressemelding fra Forsvarsbygg.

Biogass
Analyseresultatene av asken viste seg at næringsinnholdet hadde høye verdier av viktige næringsstoffer som fosfor, kalium, kalsium og magnesium, men etv lavt nitrogeninnhold.  Dette tilsier at aske egner seg godt i kombinasjon med andre nitrogenholdige produkter, og vil være en god råvare i et biogassanlegg som kombinerer ulike råvarer. Pr i dag eksisterer det ingen biogassanlegg i Nord-Norge. 
Brendeløkken mener at aske fra Forsvarsbygg i kombinasjon med avfall fra havbruksnæringen har et stort potensial for materialgjenvinning i en prosess som produserer fornybar biogass og gjødsel. Gjødselproduktet ser hun for seg kan brukes på gress og enger.

Samarbeid
- For Forsvarsbygg har dette vært et spennende prosjekt å være bidragsyter til. Vi har en egen miljøstrategi der vi skal være både samfunns- og miljøbevisst i driften av våre militære arenaer. Vi bruker rent trevirke i biobrenselsanlegget på Setermoen, og asken sendes i dag til deponering og brukes ikke til annen næringsvirksomhet. Derfor er dette prosjektet med SINTEF spennende å delta i, forteller Tor Esben Nergård

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår