Fortum og Veidekke inngår bærekraftssamarbeid

 
Fortum og Veidekke inngår bærekraftssamarbeid
Hvert år brukes det flere millioner tonn sand og grus i betongproduksjon i Sverige, og mesteparten av dette blir deponert i stedet for å bli gjenvunnet. Fortum og Veidekke går nå sammen om å gjenvinne minst 80 prosent av sand og grus til nye materialer.

Hvert år brukes rundt 5,5 millioner tonn sand og grus i betongproduksjon i Sverige. Dette er et materiale som har blitt et knapt produkt i mange regioner, og som i stor grad blir deponert i stedet for å bli gjenvunnet til nye materialer. Det har resultert i at mange deponier allerede er fulle eller i fare for å bli det i løpet av de neste årene. I et nytt samarbeid mellom Veidekke og Fortum Recycling and Waste er målet at 80 prosent av sand og grus skal gjenvinnes til nye materialer og slik redusere behovet for natursand og -grus.

- Infrastruktur og boligbygging er viktig for utviklingen av samfunnet, men vi er nødt til å redusere miljøbelastningen fra disse sektorene. I dag anslås det at hver fjerde lastebil i Stockholm er en ballasttransport. Å øke andelen resirkulerte materialer i bygg- og anleggsbransjen er en viktig del av bærekraftsarbeidet vårt, og samarbeidet med Fortum vil gi oss akkurat den muligheten, sier Sara Selegran, forretningsutvikler i Veidekke Industri.

På grunn av plassmangel blir ofte store mengder transport til andre steder, vanligvis til deponier, og andelen som blir gjenvunnet er altfor lav. I det nye samarbeidet vil Fortum Recycling & Waste bruke mobile anlegg, som vil redusere behovet for transport og dermed redusere miljøbelastningen.

- Ved å bruke vaskeanlegg for å gjenvinne jord og grus kan vi redusere transportbehovet med opptil 35-50 prosent i mange prosjekter. Å kunne gjenvinne disse materialene er derfor avgjørende for fremtiden. I tillegg til å ha positive miljøeffektiver bidrar det også til å redusere kostnadene, sier Andreas Åkerling, driftsleder i Fortum Recycling and Waste Solutions, i en pressemelding.

Både høy miljøgevinst og høy materialkvalitet
Produktene som er gjenvunnet har så høy kvalitet at de kan gjenbrukes direkte i nybygg- og anleggstekniske prosjekter.

Miljøfordelene ved anleggene er svært høye, og er helt i tråd med resirkuleringskravet i Sverige om minst 70 prosent resirkulering av alt materiale brukt innen bygg og anlegg innen 2020. Sverige er dessverre et godt stykke unna å nå dette målet på nåværende tidspunkt.

- Gjennom samarbeidet utnytter vi også de respektive selskapenes ferdigheter og styrker. Fortum har en lang og solid erfaring innen avfallshåndtering og gjenvinning, og Veidekke Industri har på sin side sin kjernevirksomhet med å tilby våre kunder gode ballastprodukter og effektive massehåndteringsløsninger, i tillegg til strategisk lokaliserte steder for denne håndteringen. Sammen vil vi kunne dekke de store behovene som finnes i markedet for langsiktige løsninger for utvinning av jord- og sandmasser, bidra i sirkulærøkonomien og samtidig utvikle produkter med høy kvalitet som gir gode og bærekraftige løsninger til våre kunder, sier Selegran.

Den første mobile jordvasken vil bli etablert ved Veidekkes anlegg i Hakunge i Stockholm. I løpet av den nærmeste tiden vil ytterligere to jordvaskingsanlegg bli etablert som del av dette samarbeidet.

De vil bli plassert i Gøteborg-området og i Skåne, der behovet for ballastmateriale og fremveksten av overskuddsmasser for gjenvinning for tiden regnes som det største.

- Vi ser et stort forretningspotensiale i dette. Det er en stor etterspørsel i markedet for bedre håndtering av de store volumene av jordmasser som i dag ofte deponeres. Ved å rense disse produktene kan store volumer av sand og grus få nytt liv og bli brukt om igjen, sier Andreas Pettersson, forretningsutviklings- og driftsleder for det planlagte jordvaskanlegget i Stockholm.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår