Fortsatt svak aktivitet i november

 
Fortsatt svak aktivitet i november
— Aktivitetstallene for november viser noe bedret salg, mens igangsettingen er svak, sier adm. direktør Per Jæger i en pressemelding.

Salg nye bolig

 • Salget av nye boliger i november 2020 var 23 % over november 2019. Samtidig var salget i 2019 uvanlig svakt.
 • Salget hittil i år er 7,5 % lavere enn i tilsvarende periode i 2019. Eneboliger er ned 4 %, småhus ned 2 % og leiligheter ned 11 % hittil i år.
 • På tolvmånedersbasis er salget 5 % lavere enn i forrige tolvmånedersperiode totalt. Eneboliger og leiligheter ligger henholdsvis 7 % og 12 % lavere enn forrige tolvmånedersperiode, mens småhus ligger 17 % over forrige tolvmånedersperiode.

Igangsetting nye bolig

 • Igangsettingen av nye boliger i november 2020 var den laveste igangsettingen som er registrert i november siden 2010. Igangsettingen i november var 27 % lavere enn i november 2019.
 • Igangsettingen hittil i år er 11 % lavere enn i tilsvarende periode i 2019. Eneboliger og småhus er ned 14 %, og leiligheter ned 8 %.
 • På tolvmånedersbasis er igangsettingen 14 % lavere enn i forrige tolvmånedersperiode totalt. Igangsetningen av eneboliger, småhus og leiligheter ligger henholdsvis 14 %, 7 % og 17 % lavere enn forrige tolvmånedersperiode.

Fritidsboliger

 • Salget av nye fritidsboliger var godt i november. Salget hittil i år er 27 % høyere enn i tilsvarende periode i 2019. Igangsettingen hittil i år er 6 % lavere enn i tilsvarende periode i 2019.
 • På tolvmånedersbasis er salget av nye fritidsboliger 17 % høyere enn forrige tolvmånedersperiode, mens igangsettingen er 10 % lavere.

— Etter veldig svakt salg i vår, har utviklingen bedret seg noe etter sommeren. Salget for perioden januar til november ligger nå på samme nivå som i 2010 som var i kjølvannet av finanskrisen. For igangsettingen ligger vi for samme periode 10 % under bunnåret 2010, sier Per Jæger.

Jæger frykter at aktivitet vil holde seg lav i 2021, og at de langsiktige konsekvensene kan bli alvorlig. Han frykter at lav tilførsel av nye boliger vil skape prispress og utelukke flere fra boligmarkedet. Jæger etterlyser tiltak for å stimulere boligbygging, men opplever at det motsatte skjer: 

 • Storbyene Oslo og Bergen har nedprioritert boligbygging de siste årene. De har ikke regulert nok nye områder for boligbygging. De har også innført mange og detaljerte krav i byggesaken som fordyrer og forsinker byggeprosessen.
 • I mange distriktskommuner hindrer boliglånsforskriften utlån til nye boliger, og forsterker demografiutfordringene som Norman-utvalget viser til.
 • Finanstilsynet strammer nå inn utlånskriteriene og klassifiserer alle nye boligprosjekter som “spekulative investeringer” med høyere risikovekting. Dette vil gjøre det mye vanskeligere å finansiere nye boligprosjekter.et opp på din profil?
 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår